Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 1Foto: FoNet / AP

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ koja osporava rezultate beogradskih izbora organizovala je protest i traže njihovo poništenje. Miroslav Aleksić i Marinka Tepić počeli štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora, rekla je Tepić večeras ispred zgrade RIK-a. Troje studenta trebalo je večeras da uđe u RIK, ali im obezbeđenje nije dozvolilo.

Lideri vodeće opozicione koalicije nameravaju da se upute ka zgradi RIK-a i da traže ponavljanje izbora u Beogradu zbog, kako kažu, brojnih neregularnosti.

– Tražimo od RIK-a i Gradske izborne komisije da se ponište izbori u Beogradu, zbog karđi i neregularnosti rezultata, zbog prekrajanja izborne volje građana Beograda. Odnećemo sve dokaze i materijale koje smo sakupili tokom jučerašnjeg dana koji ne dvosmisleno ukazuju na to da je u Beogradu rezultat koji je ostvarila Srpska napredna stranka ostvaen zahvaljujući ljudima koji su dovezeni da glasaju u Beogradu i ako tu ne žive. Imamo situaciju da je ministar BiH došao da glasa, što je ne viđena stavar i nema govora ni o kakvoj regularnosti. Prema tome ovi izbori se moraju poništiti, rekao je Miroslav Aleksić jedan od nosilaca liste „Srbija bez nasilja“ za Danas.

On je najavio da će sa kolegama poslanicima ući u zgradu RIK-a i da neće izaći dok se ne ispune njihovi uslovi.

Okupljeni građani krenuli su ka RIK-u uz povike lopovi, lopovi.

Uzavrela atmosfera ispred RIK-a. Građani uzvikuju „Vučiću, lopove, pokrao si izbore. Lopovi, lopovi.“

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 7
Foto: Katarina Živanovic

Lideri opozicije Srđan Milivojević, Aleksandar Jovanović Ćuta, Vladimir Obradović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić. ušli su u zgradu RIK-a.

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 8
Foto: Katarina Živanovic

Miroslav Aleksić i Marinka Tepić počinju štrajk glađu do poništenja beogradskih izbora, najavila je Tepić večeras ispred zgrade RIK-a.

Grupa građana pokušava da izazove incident, rušeći ogradu oko RIK-a, interveniše policija, javlja reporterka Danasa.

Kako izveštava naša reporterka, situacija se smirila jer su okupljeni građani uspeli da udalje provokatore.

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 9
Foto: Katarina Živanovic

Lider SSP-a Dragan Đilas potvrdio je, vidno uznemiren i sa suzama u očima, da će Marinika Tepić i Miroslav Aleksić započeti štrajk glađu do ispunjenja zahteva. Đilas nije mogao da uđe u zgradu RIK-a jer nije poslanik.

Đilas je rekao ispred zgrade RIK-a da je bes naroda ogroman i da je juče celog dana bilo jasno da je izborna krađa organizovana, te da je veliki broj građana iz susednih država glasao na beogradskim izborima.

Nekoliko hiljada građana je ispred RIK-a i u okolnim ulicama, čekajući ishod razgovora lidera koalicije Srbija protiv nasilja i članova Republičke izborne komisije.

Pojedini građani jajima gađaju zgradu u kojoj se nalazi RIK, ali su od organizatora zamoljeni da to ne čine. Uzvikuju „Ne damo pobedu“.

Predstavnici liste „Srbija protov nasilja“ odmah su reagovali i preko megafona su zamolili građane da više ne bacaju jaja na zgradu Narodne skupštine u Ulici kralja Milana, gde je sedište RIK-a.

Građani su upali svoje telefone i obasjali ulicu Kralja Milana, koja je zatvorena za saobraćaj.

Saobraćaj je obustavljen od raskrsnice kod Londona, a okupljeni su ispunili prostor parka između zgrade gradske skupštine i predsedništva Srbije.

Pun je i obližnji park a okupljeni duvanjem u pištaljke izražavaju nezadovoljstvo dešavanjima u izbornom danu.

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 10
Foto: Katarina Živanovic
Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 11
Foto: Katarina Živanovic

Nosioci liste koalicije „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić i Miroslav Aleksić ušli su u zgradu Republičke izborne komisije (RIK) kako bi, kako su rekli, predali dokaze da su izbori pokradeni.

Kako je Marinika Tepić rekla poslanici sa liste Srbija protiv nasilja nalaze se u svojim prostorijama, pošto im je skrenuta pažnja da ne mogu da budu u prostorijama RIK-a.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović poručio je da ostati u RIK-u dok se izbori ne ponište, te da se nada da se ta odluka neće čekati dugo. Poručio je da se izbori moraju ponoviti u uslovima koja su fer, što praktično znači sređivanje biračkih spiskova.

Predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ nakratno su izašli iz zgrade Republičke izborne komisije (RIK) i obratili se okupljenima.

Jedan od nosioca ove liste Miroslav Aleksić rekao je da šef RIK-a nije znao da im odgovori ni na jedno pitanje koje su ostavili, uključujući i to kako je ministar policije BiH došao da glasa u Beogradu.

Atmosfera i dalje na ivici pucanja. Pucaju petarde, uzvikuju se parole, zviždi, duva u pištaljke, ograda na ivici izdržljivosti, javlja reporterka Danasa. „Ne idemo nikuda“, poručuju okupljeni.

Među onima koji pozivaju na ulazak u RIK je i nosilac liste GG „Ćale ovo je za tebe“ na beogradski izborima Petar Đurić.

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 12
Foto: Vojin Radovanović:

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja ulaze u treći sat boravka u RIK-u. Narod je i dalje u velikom broju okupljen oko zgrade. Uzvikuju „Promena je počela“, javlja naša reporterka.

Čeka se početak sednice RIK-a, zakazane u 21, koju opozicija namerava da blokira.

Članovi RIK-a ulaze u zgradu na sporedni ulaz javlja reporterka Danasa.

Sa razglasa se čuo poziv građanima da ostanu ispred zgrade, jer je navodno pošla vojska i policija da je štiti, prisutan je i veliki broj policajaca u civilu.

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 13
Foto: Vojin Radovanović:

U ulici kraljice Natalije nalazi se kordon žandarmerije. Građani su tamo došli nakon što su preko megafona pozvani da odu do sporednog ulaza, javlja reporter Danasa.

Sada ih megafonom pozivaju da se vrate do glavnog ulaza da ne bi pravili buku kod porodilišta GAK Narodni front, što građani u velikoj meri i čine.

Skup „Srbija protiv nasilja“obeležili brojni incidenti, napad na direktora RZS, početak štrajka glađu Tepić i Aleksića (VIDEO, FOTO) 14
Foto: Katarina Živanovic

Listovi sa natpisom „Hvala Beograde“ padali su sa zgrade u kojoj je RIK na okupljene građane. Time je označen početak sednice RIK-a, javlja reporterka.

Poslanici su izašli van RIK-a, gde Aleksandar Jovanović Ćuta objašnjava da će ostati unutra u da postoji samo jedna odluka a to je da se izbori moraju ponoviti.

Nosilac liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić rekla je da će ostati u RIK-u u štrajku glađu do daljnjeg, te da će se sutra u 18 časova obratiti građanina.

Dodala je da ne mogu građane da pozovu ni da se raziđu, niti da ostaneu, ali i da očekuje da Beograd i sutra izađe na ulice.

Nezadovoljni time što se ništa ne dešava ni posle skoro četiri sata protesta ispred zgrade Republičke izborne komisije (RIK), studenti su oko 21.50 gađali vrata RIK jajima i limenkama.

Ovo je četvrti sat kako se predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ nalaze u RIK, tražeći poništavanje beogradakih izbora.

Kod studenata je, na njihov poziv, došao i kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović i razgovaao je sa njima.

Napadnut Miladin Kovačević direktor Republičkog zavoda za statistiku, ispred zgrade RIK-a kada je pokušao da uđe u zgradu.

Predstavnik „Studenata protiv nasilja“ rekao je na večerašnjem protestu ispred Republičke izborne komisije (RIK) da im je opozicija ponudila da troje njihovih predstavnika uđu u zgradu u kojoj je sedište RIK.

To je pozdravljeno aplauzom i rečeno je da će među njima biti Pavle Cicvarić, Ema Milenković i osoba koja je predstavljena kao Milica.

„Ovo je naš prvi korak napred. Počeli su da popuštaju, idemo dalje“, poručio je predstavnik studenata.

Predstavnica „Studenata protiv nasilja“ Emilija Milenković rekla je večeras da su tri predstavnika studenata, kojima je opozicija obećala da će ući u zgradu Republičke izborne komisije (RIK), obavešteni da trenutno ne mogu da uđu i da su u toku pregovori sa policijom o tome.

„Ne predstavljamo nikakvu opasnost ako uđemo, želimo samo da predstavimo stav studenata koji su učestvovali celo leto na protestima“, rekla je Milenković televiziji N1.

Prema njenim rečima, ukoliko ih ne puste, sigurna je da će „mladi ljudi ostati ovde celu noć, ako treba“.

„Mi možemo da vršimo pritisak i sa ulice, ali želimo da se naš glas čuje i u institucijama“, naglasila je ona.

Objasnila je da studenti žele da predstavnicima RIK predstave svoje zahteve, ali i da se obrate predstavnicima opozicije i pitaju ih da li imaju neki plan, a ako ga nemaju da vide šta bi bio dalji plan.

„Želimo da se pomaknemo sa ovog mesta i da vidimo koji su dalji koraci“, kazala je Milenković.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je da je policija dozvolila da tri studenta uđu u zgradu RIK, ali da skupštinsko obezbeđenje ne pušta nikoga da uđe.

Grbović je rekao da obezbeđenje ne pušta ni njega da uđe, a poslanika Zeleno levog fronta Radomira Lazovića da izađe iz RIK.

Akreditovani novinari i snimatelji koji su ušli na sednicu RIK iz istog razloga ne mogu da ulaze i izlaze iz zgrade.

Grbović je rekao da će on sa studentima ostati napolju dok se ne usvoji zahtev za poništenje beogradskih izbora.

Članovi Republičke izborne komisije pokušali su da izađu iz zgrade, ali ih je na izlazu sa platoa u Ulici kralja Milana presreo lider pokreta „Ćale ovo je za tebe“ Petar Đurić, sa još nekoliko ljudi, i rekao im da se vrate nazad.

Oni su potom kucali na vrata RIK kako bi se vratili u zgradu.

Nakon toga je neko od prisutnih sa megafona rekao da je zgrada puna policije sa opremom za razbijanje demonstracija i poručio okupljenima da ne pokušavaju nikakvo nasilje, da incidenti nisu potrebni i da ne nasedaju na provokacije.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je nešto posle ponoći da su protesti ispred zgrade RIK-a „nedopustivo nasilje“ i da su neki demonstranti pokušali da u zgadu unesu noževe i palice.

Dimitrijević je pokazao torbu sa drvenom palicom, ali nije objasnio kada je i kome i gde to navodno oduzeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari