„Podnela ih neovlašćena lica“: RIK odbacio sve prigovore na republičke izbore 1Foto: Print screen RTS

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je na večerašnjoj sednici sve prigovore koji su podneti tom telu povodom sprovođenja izbora na nivou republike 17. decembra.

Prigovore su podneli birači: Miroslav Parović, Dalibor Jež, Ivan Petkovski, Vanja Božović, Veselinka Kralj, Danko Paskaljević, Bojan Stefanović, Ljiljana Bela Antonić i Snežana Šoškić.

Prema rečima predsednika RIK Vladimira Dimitrijevića, svi prigovori su identični, a odnose se na nepostupanje RIK u brojnim procesima, što je, kako podnosioci prigovora navode, doprinelo kompromitovanju izbornog procesa i učinilo ga nelegitimnim.

U prigovorima se, takođe, navodi da je RIK postupila protivno slovu Ustava, u kom piše da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.

Navedeno je i da RIK nije sankcionisao ponašanje predsednika republike i nije ništa učinio povodom pojave fantomskih birača i kupovine glasova.

Podnosioci prigovora tražili su da se izborni proces poništi u celini, jer smatraju da će u suprotnom novi saziv Skupštine biti nelegitiman.

Dimitrijević je objasnio da su primedbe odbačene zbog toga što su ih podnela neovlašćena lica.

Sednica RIK se održava dok se ispred zgrade održava protest građana, na koji je pozvala lista „Srbija protiv nasilja“, koja traži poništavanje izbora u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari