RIK odbio prigovor koalicije Srbija protiv nasilja: Da li su izbori završeni 1Foto: V. Stojsavljević/Danas

Republička izborna komisija (RIK) odbila je kao neosnovan prigovor liste Srbija protiv nasilja na ukupan izveštaj o rezultatima izbora od 12. januara koji je objavljen i u Službenom glasniku, i u kojem se traži poništavanje izbora.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević pročitao je izvode iz prigovora koji je predat na pisarnici 15. januara povodom ukupnog izveštaja o rezultatima izbora, u kome je naveden niz propusta i primedbi na sve faze izbornog procesa.

Predstavnici Koalicije Srbija protiv nasilja smatraju da RIK nije mogao da donese konačni izveštaj i zatražili da se on stavi van snage, da rezultati ne budu proglašeni i da se izbori za narodne poslanike ponovo raspišu, jer kako su rekli, RIK treba da ima u vidu sve nepravilnosti, pritiske na birače, biračke spiskove i čitav tok izbora.

Kako je naveo u primedbi stoji da Srbija protiv nasilja smatra da je RIK morala da sačeka da isteknu svi rokovi za postupanja po pravim sredstvima, da su u pojedinim opštinama rokovi za odluke sudova kojima su se žalili isticali tek 14. januara i da je RIK donela preuranjenu odluka.

„Prigovor je blagovremen i podnet od ovlašćenog lica, a što se tiče Zakona o izboru narodnih poslanika, zakonom je predviđeno da je komisija dužna da u roku od 96 časova od prijema svih izveštaja objavi ukupan izveštaj“, rekao je Dimitrijević i dodao da je komisija u svemu postupila u skladu sa zakonom jer je taj rok isticao 13. januara, te da su navodi neosnovani.

On je dodao i da samo pravno sredstvo ima suspenzivno dejstvo samo ako je prijavljena nepravilnost na biračkom mestu ili ako se ne mogu utvrditi rezultati na biračkom mestu.

Primedbe je ocenio kao paušalne i dodao da se ukupni rezultati izbora utvrđuju na osnovu izveštaja sa biračkih mesta i ne zadiru u navodno kršenje drugih zakona, na primer o birčkom spisku ili zloupotrebi državnih resursa.

Član RIK-a Miroslav Vasić rekao je da je osnovana primedba što je donet ukupan izveštaj ukoliko nisu validni izveštaji sa svih biračkih mesta, a da u trenutku proglašenja nisu istekli rokovi za žalbu.

RIK odbio prigovor koalicije Srbija protiv nasilja: Da li su izbori završeni 2
Foto FoNet Milica Vučković

On je dodao da takođe nije besmislena primedba o tome da nije zaveden broj neiskorišćenih listića i pitao „zašto se žuri sa izveštajem kada nema svih zbirnih izveštaja“.

Željka Radeta pitala je na osnovu kog člana ili krovnog akta koalicija Srbija protiv nasilja traži da RIK odbije da proglasi rezultate ili predloži da se izbori ponove.

Ona je kritikovala predstavnike te koalicije i rekla da nemaju osnovna znanja o izbornim zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari