Novi podaci RIK-a: Koalicija oko SNS na 46,71 odsto, koalicija "Srbija protiv nasilja" na 23,58 1Foto: Print screen N1

Prema 96,68 odsto obrađenih biračkih mesta lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ ima 46,71 odsto, a koalicija „Srbija protiv nasilja“ na 23,58 odsto, saopšteno je na večerašnjoj sednici Republičke izborne komisije.

Održavanje ove sednice bilo je upitno iako je RIK najavio da će se održati u 21 čas, zbog protesta opozicije i građana ispred zgrade ovog tela.

Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ najavili su blokadu sednice RIK-a i pozvali su okupljene građane da to učine spolja, a da će oni to učiniti iznuta.

Međutim, članovi RIK-a ušli su u zgradu na sporedni ulaz, kako je objavljeno, pa je sednica ipak održana, a počela je nešto nakon 21 čas.

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević konstatovao je da je pristuno 28 od 35 člavona Republičke izborne komisije.

Ukupno se glasalo na 8.273 biračka mesta, do 20 časova obrađeni su rezultati za 96,68 odsto biračkih mesta.

Prema podacima RIK-a za narodne poslanike Skupštine Srbije, lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ ima 46,71 odsto, koalicija „Srbija protiv nasilja“ 23,58 odsto, lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 6,57 odsto, koalicija NADA (Novi DSS i POKS) 5,03 odsto, lista Branimira Nestorovića „Mi, glas iz naroda“ 4,69 odsto.

Dalje, lista SRS Vojislava Šešelja je na 1,47 odsto. Nacionalno okupljanje osvojilo je 2,78 odsto. Savez vojvođanskih Mađara 1,7 odsto.

Usame Zukorlić je na 0,77 odsto, SDA Sulejman Ugljanin 0,59, Zajedno za budućnost i razvoj 0,18 odsto. Narodna stranka osvojila je 0,88 odsto, koalicija DJB-SDS-Otete bebe osvojila je 1,18,a lista Politička borba Albanaca je na 0,37 odsto.

Srbija na Zapadu je na 0,14 odsto, Ruska stranka 0,3 odsto. Čedomir Jovanović je osvojio 0,24 odsto.

Član RIK-a Tanasije Marinković je rekao da se današnja sednica odvija u posebnim okolnostima.

On je naveo da je danas bila konferencija za štampu posmatračkih misija i da se desilo sve ono na šta su on i njegove kolege ukazivali.

„Mislim da sve ovo baca ozbiljnu senku na regularnsost izbora koji su održani, ne samo ovo nego i toliko prethodnih“, smatra on.

https://www.youtube.com/watch?v=OebvUIzbs7w

On je dodao da RIK mora ozbiljno da shvati svoju obavezu, a da svoju obavezu sada nije obavio.

Marinković je naglasio i da on ne može da glasa za ovaj preliminarni izveštaj.

Predsenik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je to telo radilo svoj posao.

On je reako da u tim telima sede i predstavnici vlasti i opozicije.

„RIK je gotovo u potpunosti ispunio sve preporuke i svi se dobro sa time upoznati“, rekao je on.

Marinković je pod tačnom razno ponovo prokomentarisao dan izbora.

On je želeo da ukaže na ono što ne valja, ističući da je ranije hvalio rad RIK-a.

„Legitimno smo tražili da RIK uredi pitanje čuvanja izbornog materijala, to je apsolutno ne uređeno našim propisima. RIK treba da se postatra da se nakon okončanog glasanja  i primopredaje materijala izbornim komisijama, pravilno čuva izborni materijal“, naglasio je on.

On je podsetio i da primedbe na rad biračkih odbora moraju se unositi direknto u zapisnik, a ne posebno u formi priloga koji se dostavljaju iz zapisnik, jer su se ranije ti prilozi gubili.

„Primetili smo i da u pojedinim sredinama u kojima su u upotrebi manjinski jezici, da su biračke kutije male i birački odbori imaju problem sa tim što građani ne mogu da ostvare svoje biračko pravo. U tim sredinama da bi se omogućilo građanima da glasaju dostavljaju se dodatne kutije“, naveo je on.

Marinković je, takođe, zatražio da se zakaže sastanak sa vrhovnom javnom tužiteljkom i da se razgovara o većem angažovanju tužilaštva pri otkrivanju krivičnih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari