IZBORI - GLASANJEfoto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Prevremeni izbori za Narodnu skupštinu Republike Srbije održaće se u nedelju 28. decembra ove godine, a izborne radnje su počele da teku od juče“, saopštila je pre 20 godina predsednica Skupštine Nataša Mićić, dodajući da je na osnovu ovlašćenja iz Ustava prihvatila predlog Vlade da raspusti Skupštinu.

Tom prilikom je konstantovala da Srbija nije imala ni vršioca dužnosti predsednika Republike.

Mićić je istakla za Danas i da ne strepi od bilo kakvih vaninstitucionalnih rešenja i blokada, jer veruje u demokratski potencijal zemlje.

„Nadam se da je sada očigledno da raspisivanje predsedničkih izbora nije pokušaj da se odlože parlamentarni izbori. Radi se, naprosto, o redosledu poteza. Sigurna sam da će raspisivanje parlamentarnih izbora, uz izbor predsednika Republike u nedelju, doneti neophodnu slogu i razum, a zatim i novi paralament i vladu, koji će poneti odgovornost za teške odluke koje nas čekaju i nastaviti promene sistema i ubrzati ulazak Srbije u EU,“ naglasila je Mićić.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Tadašnji premijer Zoran Živković je nakon sednice Vlade rekao da je Vlada Srbije predložila vršiocu dužnosti predsednika Republike da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Predlog je, prema njegovim rečima, potekao od Dragoljuba Mićunovića, jednog od lidera DOS i predsednika Skupštine Srbije i Crne Gore.

„Skupština Srbije izgubila je sposobnost da donosi zakone. Odluke Ustavnog suda omogućile su trgovinu mandatima, pa su se u parlamentu našle stranke koje nisu ni učestvovale na izborima ili nisu na njima bile dovoljne uspešne“, obrazložio je pre 20 godina premijer Srbije razloge za ovakvu odluku.

On je tom prilikom izarzio nadu da će građani Srbije još jednom dati mandat Vladi sa istim ili sličnim sastavom, da će novi predsednik Srbije biti izabran na izborima, a da će novi sastav Skupštine biti poznat do Nove godine.

Kako budžet Srbije za narednu godinu nije bio usvojen, Živković je tom prilikom najavio i donošenje uredbe o privremenom finansiranju za prva tri meseca 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari