Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas konstitutivnu sednicu raspravom o izboru predsednika parlamenta, a kako je predsedavajući Stojan Radenović najavio, to bi trebalo da bude i poslednji dan rasprave i dan za glasanje. Ana Brnabić izabrana je za novu predsednicu parlamenta, dok su poslanici opozicije napustili salu pre glasanja. Izabrani su i potpredsednici parlamenta, petoro iz vladajuće koalicije i jedan iz liste Mi glas iz naroda.

18.38 Srđan Smiljanić izabran je za generalnog sekratara Skupštine, ovo će mu biti četvrti mandat.

18.24 Izabrani su potpredsednici parlamenta: Sandra Božić (SNS), Marina Raguš (SNS), Snežana Paunović (SPS), Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara), Edin Đerlek (Stranka pravde i pomirenja) i Jovan Janjić (Mi glas iz naroda).

Tokom glasanja Aleksandar Jovanović Ćuta gađao je Anu Brnabić toalet papirom.

18.09 Opozicija ometa glasanje za potpredsednike parlamenta, tako što lupaju o stolove. Aleksandar Jovanović Ćuta baca papire ka Ani Brnabić.

18.00 Izabrana predsednica Ana Brnabić, preuzimajući predsedavajuće mesto, zahvalila se na podršci i najavila je da se nastavlja sednica izborom kandidata za potpredsednike parlamenta.

17.57 Nakon tri mandata na mestu premijerke, Ana Brnabić, glasovima poslanika vladajuće većine, izabrana je za novu predsednicu Skupštine Srbije. Njen izbor javnim glasalo podržalo je 153, dok je protiv bilo 5 poslanika .Sam izbor propraćen je burnim aplauzom.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije, koji su tokom rasprave konstatovali da očekuju da Brbnabičeva neće voditi sednice po poslovniku , da će biti mnogo nemilosrdnija i glasnija prema opoziciji, jer će to činiti sa mesta predsedavajućeg skupštine, zaduženog za sprovođenje poslovnika.

Po završetku glasanja deo opozicije se vratio u skupštinsku salu.

17.30 Počelo je javno glasanje tokom kog su poslanici govorili da li su za ili protiv izbora Ane Brnabić

17.29 Za glasanje za izbor Ane Brnabić glasalo je 154 poslanika, protiv je bilo troje i jedan je uzdržan. Poslanici opozicije nisu bili u sali tokom glasanja.

17.12 Završena je rasprava o izboru predsednice Skupštine Srbije, najavio je Stojan Radenovič, najavljujući glasanje za deset minuta.

17.10 Nakon tri dana kritike opozicije, Milenko Jovanov konstatovao je u završnoj reči da nije čuo ni jedan argument protiv izbora Ane Brnabić. A onda je odgovorio i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, napominjući da ih nije on terao u Dubrovnik da idu da se snimaju, da se predstavljaju kao Dinko Šakić, ubica iz Jasenovca. Poručio im je da teba da se izvine građanima Vojvodine i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

16.57 Kandidatkinja za predsednicu Skupštine upitala je Ponoša postoji li neki slučaj da neko umre, pogine, a da opozicija ne reaguje ne poštujući dostojanstvo parlamenta.

16.55 Zdravko Ponoš konstatovao je da je jedna žena preminula na ulici, jer ju je udario točak autobusa gradskog prevoza, a ovih dana, saznao je da je u zatvoru ubijen jedan čovek od sedamdeset godina, koji se tamo našao zbog bacanja petarde.

E to je Srbija kojom vlada SNS, rekao je Ponoš i upitao zašto ne reaguje ministarka pravde.

16.52 Replicirajući Aleksiću, šef skupštinskih naprednjaka Jovanov rekao je da skupština ima kamere i da njemu, kao malom od palube, niko neće da se javlja i da priča .

„Ako treba da se javi javiće se onome ko donosi odluke u opozicionoj koaliciji, onome koji je Aleksiću napavio stranku da bi pocepao Narodnu stranku“, rekao je Jovanov.

16.50 Gospodo naprednjaci, neka vam sve ovo služi na čast. Pravite vile i kuće po svetu, vozite lambordžinije, a sve na grbači ovog naroda. Jednog dana će doći insitutcije, i vama koji mi u hodnicima šapućete da morate“, rekao je Miroslav Aleksić.

16.47 Đorđe Pavićević, poslanik ZLF rekao je da su i stari Grci govorili da ne treba verovati Danajcima ni kada darove nose, slično i sa naprednjacima kada pozivaju na dijalog, a vrebaju opoziciju. On je rekao i da su ružna prebacivanja ko ovde radi za platu, ko uzima putne troškove, i da bi bilo dobro da građani saberu koliko naprednjaci uzimaju.

16.32 Nakon što joj je Radenović vratio mikrofon, Nestorovićeva je pozvala građane da potpišu peticiju protiv ustupanja Generalštava amerikancima , jer je tu stradalo dvoje ljdi i povređno četrdesetak, pa nije u redu da se tu pravi hotel sa pet zvezdica.

16.30 Pozivanje na dijalog uz konstataciju da smo strani plaćenici, izdajice,ne vodi ničemu , rekla je Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka. Ona je pustila snimak Tomislava Nikolića koji moli OEBS i Evropski parlament da dođe i iskontroliše izbore u Srbiji, ali joj je Radenović isključio mikrofon, ističući da muzika nije dozvoljena.

16.22 Replicirajući poslanici SSP , Vulinov poslanik Đorđe Komlenski poručio je da opozicija nije ovlašćena da bilo kome meri krvnu sliku , jer su pravila jasna odavno.

16.15 Tepićeva je pokazala dokumente supružnika iz Kovina koji su prijavljeni na različitim adresama u Grockoj i Kaluđerici.

„Ljudi koji su rekli da su dovezeni 17. decembra sa starom ličnom kartom, a onda su uveče obavešteni od organizatora da mogu da podignu nove lične karte, nove koje su se radile 17. decembra a na njima piše da je prebivalište promenjeno 27. novembra 2023. Dakle, bezbroj krivičnih dela, za to ćete sve odgovarati“ , navela je poslanica SSP.

16.12 „Ova rasprava je po principu usta moja hvalite me, kad neće niko drugi, navela je Marinika Tepić , šefica poslaničkog kluba SSP, komentarišući to što Ana Brnabić mora sebe da hvali, kad neće niko drugi.

„Cela njena biografija stala je na jednoj stranici ,ali nema ni reči o delima , odnosno nedelima . Očigledno je se stidite jer nemate šta da kažete o njoj , osim o ASEKU , firmi koje je vodio njen brat, a ona tvrdila da on od nečega mora da živi“, navela je Tepić, dodajući da je podneo ostavku tek kad je opozicija na tome insistirala.

Bezbroj je tu krivičnih dela, rekla je Tepićeva, ponavljajući preseljenje birača . Dodala je da će biti težak rad u parlamentu, jer kad Ana Brnabić sedne za predsedavajući sto, držte se.

15.45 Ana Brnabić rekla je da su opozicija i civilni sektor imali daleko više kontrolora i članova biračkih odbora od liste Aleksandar Vučić. Obrazložila je da su članovi biračkih odbora iz redova opozicije potpisali zapisnike, te da i to potvrđuje da izbori nisu pokradeni.

Dodala je da nije bilo neregularnosti na izborima i da je to bio je zaključaj misije ODIHR i da je razlog što Jedinstveni birački spisak nije postojao ranije to što je opozicija, dok je bila pozicija, htela da manipuliše voljom grašana.

Brnabić je zaključila da će već sutrta, kad ude bila predsednica Skupštine, poštovati sve državne institucije.

15.30 Rad Skupštine biće produžen i posle 18 časova, kako bi se ispunile sve tačke dnevnog reda.

15.27 Slavica Radovanović, poslanica Narodnog pokreta Srbije, konstatovala je da je Ana Brnabić za sedam godina na mestu premijerke branila svoje ministre ogrezle u kriminalu i korupciji .

„Zašto drži u tajnosti da su promenjeni ugovori o kreditu za uklanjanje starog mosta na Savi, zašto ne kaže građanima da država plaća penale. Koliko će godina naša deca morati da vraćaju dugove zbog kredita koji uzimate. Toliko ste usavršil Vaš govor da nesupeh pretvorite u uspeh, da laž pretvorite u istinu, a rezultat vašeg rada je jedno veliko ništa“, istakla je Radovanoićeva.

15.19 „Dozvolite mi da budem nenormalan“, poručio je Stojan Radenović, predsedavajući parlamenta , odbijajući da omogući opoziciji repliku, iako je to dozvolio svim poslanicima vladajuće stranke koji su se javili za reč.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

15.09 Zoran Sandić, poslanik sa liste koalicije Nada, poručio je budućoj predsednici parlamenta Ani Brnabić da je konačno došlo vreme da sa letećih automobila i veštačke inteligencije siđe u realnost, a realnost je kako je rekao, da Zrenjanin i dalje nema pijaću vodu . A kako je rekao Brnabić je obećala da će zrenjanivci 2019. godine dobiti vodu za piće, a sada je 2024. godina.

14.55 „Čitava ideja opozicije je da naparvi haos , kako bi došao neko spolja da ovde zavede red“, odgoorio je Jovanov poslaniku ZLF-a, dodajući da opozicija ne može da shvati da stranka sa 700 000 članova ima svoje spiskove članova i njihovih porodica.

Naveo je i da danas u Beču traže međunarodnu istragu, a ne domaću istragu, ali je dodao da leks specijalis mogu da dobiju kada nađu 126 poslanika koji bi glasali za to, a da takvih u Skupštini nema.

14.50 „Da vlast želi dijalog ne bi sedam dan ignorisali poziv koji smo kao koalicija Srbija protiv nasilja, zajedno sa koalicijom NADA, u kojem pozivamo najviše funkcionere državne vlasti da se pod hitno započne sa dijalogom koji bi omogućio normalne i fer izbore u cilju prevazilaženja duboke političke krize“, izjavio je za Danas narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Konstitutivna sednica će verovatno trajati do kasno u noć i trebalo bi da se do večeras okonča, kaže Grbović, ali napominje da „stara loša praksa pokazuje da opozicija neće o tome biti obaveštena“.

14.50 Robert Kozma , poslanik ZLF podsetio je da je Ana Brnabić danima branila neodbranjivo, a to je da izbori nisu pokradeni, iako su to svi videli.

„Pre neki dan je rekla da imaju kampanju od vrata do vrata, mada kampanja od vrata do vrata sa biračkim spiskom u rukama nije to, već je reč o krivičnom delu“, rekao je Kozma.

Kozma je dodao da činjenica da je glavni kandidat za mandat predsednika Skupštine Ana Brnabić koja i dalje obavlja funkciju premijerke potvrda da među njima nema kadra za vršenje ove funkcije.

„Ja se slažem sa tim da među vama nema kadrih da obavljaju funkciju predsednika skupštine“ zaklučio je.

14.37 Macura je poručila da se nada u susret maju i obeležavanju majske tragedije da ona neće biti zloupotrebljena za jeftine političke poene .

„Tim pre što je to bio povod formiranja koalicije Srbija protiv nasilja koja je zaboravila šta je bio povod njenog formiranja“, rekla je bivša opozicionarka.

14.26 Tatjana Macura debitovala je danas u parlamentu u novoj ulozi, kao poslanica sa liste SNS i to stajući u zaštitu Stojana Radenovića, navodeći da ga opozicija danima vređa i ponižava zbog njegovih godina i pozvala na poštovanje zakona protiv diskriminacije.

„Podsećam poslanike da ne krše Zakon o zabrani diskriminacije“, istakla je Macura zamerajući opoziciji i da se na pravi način nisu poneli povodom 20 godina pogroma Srba na KiM.

14.17 Milenko Jovanov govorio je o pitanju Rezolucije EP i osudio opoziciju rekavši da traže rušenje suverenitetea svoje zemlje poredivši rezoluciju sa ultimatumom Austrougarske iz 1914. godine.

Dodao je da njihov zahtev za usvajanje ove Rezolucije predstavlja kaznu za sve građane koji za njih nisu glasali.

„Nađite mačka o čiji rep ćete te nove rezolucije da okačite, jer kao što ni ovu nismo primenili nećemo ni nove“, poručio je Jovanov.

14.09 Na prozivke Nataše Jovanović koja je govorila o sednici Odbora kada je smenjen Zdravko Ponoš, navodno zbog izdaje, lider SRCA rekao je da ne želi da se valja po blatu, da to nije hteo ni tada, ali ni danas.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 3
Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

14.06 Replicirajući poslanici SRCA, Ana Brnabić je upitala da li joj nije bila dovolja jedna rezolucija, nego danas preti novom rezolucijom parlamenta.

„Ja sam rekla da ću se zalagati za bolje odnose sa EU parlamentom, ali nikad EU parlament neće biti iznad našeg paramenta“, rekla je Brnabić.

14.01 Tijana Perić Diligenski, poslanica SRCA, konstatvala je da je Ana Brbabić inspirativni lik koji kao da je izašao sa top liste nadrealista.

„Moram da priznam da mi je Ana Brnabić bila simpatična kada se pojavla kao jedna skromna liberalka, a sada je postala neoradikalka, sa retorikom na kojoj bi mogla da joj pozavidi i Nataša Jovanović“, rekla je Diligenski.

15.48 Jelena Pavlović, poslanica „Mi glas iz naroda- dr Branimira Nestrovića“, poručila je da ova poslanička grupa neće podržati izbor Ane Brnabić na mesto predsednice parlamenta, kako je navela, pre svega zbog toga što izbor Brnabić na ovu funkciju krši Ustav.

Pavlović je istakla da budući da je Brnabić i dalje premijerka Vlade u tehničkom sastavu, a da Skupština nije konstatovala njenu ostavku na toj funkciji, Brnabić je za nju i dalje premijerka i ne može da bude birana.

Ona je upitala i zašto nije njena poslanička grupa dobila biografiju Ane Brnabić, koji je tačno fakultet u SAD završila, kako se ne bi desilo da je upisala prava ,a završila ekonomiju, kao Tomislav Nikolić.

15.40 „Vi ste, Ana, za sve ove iz opozicije doktor nauka. Vas kandiduje za dolazak na mesto predsednice vlade i to što dolazite sa mesta predsednice vlade“, poručila je bivša radikalka, a sada poslanica SNS Nataša Jovanović, napominjući da će opozicija kad tad otići na smetlište istorije.

15.29 Milenko Jovanov, šef naprednjaka u parlamentu poručio je Bori Novakoviću da ga podseća na zvonara Notrdam crkve u Parizu, na Kvazimoda ili Fenstera iz porodice Adams.

„To su slike na koje vi podsećate, kako vas nije sramota da tako uopšte i razgovarate. Za taj vaš bezobrazluk nećete dobiti popust nikakav. Ja sam smiren za razliku od vas, što je stvar kućnog vaspitanja i psihičkog stanja, za razliku od vas“, rekao je Jovanov.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 4
Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

15.21 Balin Pastor, poslanik SVM zamolio je opoziciju da stvara veštake konflikte tamo gde ih nema. Naveo je da je SNS uradila za mađarsku zjednicu ono što njeni prethodnici nisu.

“Nas ne zanima ko je šta govorio pre deset petnaest godina, jer kad bismo to gledali i vama bi štošta našli. Pre deset godina postignuto je nacionalno i istorijsko pomirrenje, a SNS je bio spremna na ovakve promene na šta vi niste bili spremnio iz kukavičluka“, rekao je.

„Mi razgovarammao o tome šta uz pomoć vlada ovih država možemo da uradimo za srpski narod a ne bavimo se time šta se događalo pre deset petnaest godina“, zaključio je Pastor.

15.04 I Miloš Vučević, predsednik SNS, naveo je da je Novaković najveći kriminalac u Novom Sadu i najveća kukavica .Veći je kriminalac i od Zvonka Veselinovića, jer je krao novac iz državnog budžeta.

“Kod vas su svi pošteni jer vi ste pokrali budžetske pare i pobegli od odgovornosti.
Vi ste najveći kriminalac grada Novog Sada i najveća kukavica jer ste bežali kao mali miš kod sudije za prekršaje jer ste bežali od odgovornosti”, rekao je Vučević.

15.03 „Vi govorite o nečijem integritetu ,a vi ste osuđeni kriminalac. Vi gospodine Solunac koji ste za predlog Zakona o radu glasali iz Soluna . Vi da pričate o kredibilitetu i kriminalu i korupciji ,a napadali iste policiju i rođenog sina instruisali za to“, poručila je Novakoviću naprednjakinja Biljana Pantić Pilja napominjući da su za njega samo zatvor ili bolnica.

12.57 Borislav Novaković, poslanik Narodnog pokreta Srbije upoziorio je Jovanova i Orlića da su se preteranim pohvalama „posprdnuli“ sa Anom Brnabić.

„Stekao se utisak da je reč o akademiku, a ne o osobi koja je o opoziciji govorila kao o podguznim muvama i govnarima. Predsednik skupštine mora da poradi na rečniku i kulturi. Vi pričate kao Sarma iz Specijalnog vaspitanja . Ne mogu da Vas podržim , nezavisno od svega što neispunjavate , već i zato što Vas podržava Jovanov, koji je predlagao jezičke patrole „, rekao je Novaković, dodajući da ne može da je podrži i zato što je direktno umešana u aferu Kontinenatal.

12.44 Predrag Marsenić zamolio je Radenovića da poštuje bar malo poslovnik, iako zna da je njegovo vreme relativno, pa javljanje po poslovniku naprednjaka traje i po četiri, pet minuta, dok opoziciji ne daje ni reč.

12.40 Jovanov je optužio Vladimira Jelića, poslanika POKS-a, da je izdajnik i lopuža i ober lopov koji je opljačkao rođenu stranku.

Podsetio je kako je „od Nato lobiste došao do patriote“.

„Zar se ne sećaš Jeliću kako si molio Miloša Vučevića za bar neko mesto u novosadskoj vladi“, upitao je Jovanović Vladimira Jelića, ponavljajući: „Ološu jedan, bitango, lopužo“.

12.31 Ana Brnabić je navela da je ne zanima Željko Veselinović, ali da je zanimaju oni koji ga podržavaju.

Ona je reagovala i na tvrdnje Tomaševića da je Vučić dogovorio sa Izetbegovićem da ga linčuju u Srebrenici .

„Sram vas bilo“, poručila je Brnabić.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 5
Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

12.26 Vladimir Orlić upitao je Veselinovića gde je trunka časti da se ne izvini za ono što je rekao i gde je trunka časti svih oko njega koji navodno tvrde da su protiv nasilja.

„Ne samo da ste lažovi i licemeri, već ste ljudska beda i zanima me šta još možete da uradite“, rekao je Orlić.

12.23 Željko Veselinović, poslanik SSP, negirao je da je bilo kada pozivao na silovanje Ane Brnabić, ali je rekao da je tačno da je govorio da je neznalica, da se ovde zabranjuje slobodno sindikalno organizovanje, da se radnici šikaniraju, da je vlast promenila čak i način izračunavanja prosečne plate.

12.21 Goran Rakić, poslanik SNS, reagovao je na tvrdnje Tomaševića i ponovio da nije polagao zakletvu pred Kurtijem, već pred srpskim narodom. Pozvao je na jedinstvo bar po pitanju Kosova.

12.08 Nenad Tomašević, poslanik koalicije Nada, poručio je da ova koalicija ne podržava kandidaturu Ane Brnabić na funkciju predsednice parlamenta.

Obrazložio je da je razlog za to, to što je za vreme mandata njene vlade došlo do „usijanja“ situacije na KiM, urušavanja pravnog sistema i eskalacije korupcije do nezamislivih razmera.

„Podelili ste narod, a ovde ste u dva navrata uveli kordon policije kako biste se odbranili tobož od dva poslanika koji su samo tražili svoja prava. U više navrata nas nazivate nacistima, fašistima, ustašama. Mene to duboko vreća, jer u našim redovima nije bilo toga, a ako se vi duboko zagledate u svoje redove našli biste ih itekako. Smeta mi i što nas nazivate izdajnicima, a u Srebrenicu je išao vaš predsednik Vučić da klanja, i sa Izetbegovićem je dogovorio da ga tobož linčuju. I nisam ja bio Kurtijev ministar kao Goran Rakić i nisam ja potpisao briselski, francuski i Ohridski sporazum, i ne predajem ja KiM. Nisu nas Kurtijevi autobusi dovozili na miting u Beogradu „, zaključio je poslanik POKS-a.

Tomašević je naveo da što se dijaloga tiče, pokazatelj njihove spremnosti je jučerašnje uvođenje kordona policije u skupštinsku salu.

„To se tako ne radi“, obrazložio je.

11.53 Reagujući na odluku Stojana Radenovića da skine vreme poslaničkoj grupi SSP, zbog diskusije Borka Stefanovića, Marinika Tepić je upozorila predsedavajućeg da selektivno primenjuje poslovnik.

„Juče sam Vas savetovala da ako ne umete da vodite sednicu, ako ne čujete dobro, da ustupite nekom drugom mesto. Skidate vreme opoziciji, dajte pauzu, ako vas nisu naučili da vodite sednicu. Molim Vas da odredite pauzu i nemojte da nam delite savete, niste nam ovde ni roditelj, ni staratelj“, poručila je Tepić.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 6
Printskrin: YouTube- ParlamentSrbija

11.47 Zlatibor Lončar, bivši ministar zdravlja, a sada poslanik SNS, upozorio je da je nemoralno pominjati da je neko ucenjen da ide na miting da bi dobio terapuju.

„A građani znaju kakvo je bilo lečenje u vaše vreme kada nije bilo ni lekova“, zaključio je.

11.45 „Cilj svih nas je da popravjamo društvo. Opcija kojoj ja pripadam je na stazi koja je utemeljena vekovima, a njihova staza (opozicije) nije ni zacrtana. Mi ovde u Srbiji moramo da popravljamo društvo. Zamislite se malo nad onim što ste izgovorili Vaš odladazak u Evropu na aljenej denatovali ste čak i Hitlera“, poručio je Radenović Nataliji Stojmenović.

Borko Stefanović, poslanik SSP upozorio je Radenovića da opet krši poslovnik i podsetio koliko je nemoralno osobu obolelu od kancera terati na miting SNS.

11.41 Marija Zdravković, poslanica SNS istakla je da da radi u KBC Bežanijska kosa koji godišnje leči 30 000 onkoloških pacijenata.

„Sramno je i nemoralno govoriti da se pacijenti leče samo uz člansku kartu SNS. Nemojte koristiti onkološke pacjente da skupljate političke poene. To nije moralno“, rekla je Zdarvković.

11.38 Natalija Stojmenović, poslanica ZLF rekla je da je sve u ovoj zemlji svedeno na jedan papir, na člansku kartu Srpske napredne stranke i samo uz njega može da se penjete na listi za lečenje onkoloških pacijenata.

Poručila je da kada pobede na izborima toga vipe neće biti,a govoreći o Ani Brnabić navela je da dve firme nose njeno ime -Kontnental vin i Aseko.

Reagovala je Brnabićeva i upitala gde je poslanica našla njeno ime u imenima ove dve firme . Objasnila je da je Aseko poljska firma i navela da je ponosna na sve naučne institute koji su otvoreni u Srbiji.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 7
Foto FoNet Aleksandar Barda

11.28 Na primedbe Janjića da su izbori pokradeni i da opozicija neće više da trpi, naprednjak Milenko Jovanov naveo je da će izbori biti održani 2. juna, bez obzira na sve pretnje opozicije blokadom .

„Za razliku od vas mi ne delimo narod, a vi ste elita kao što sam ja astronaut“, a onda se obratio Aleksandru Jovanoviću poručujući mu da izađe iz ormara i pokaže šta je isto kao što je to učinila ana Brnabić ,aludirajući na to što Jovanović pokazuje fotografiju Gorana Vesića.

11.09 Stefan Janjić, poslanik SRCA, svoje obraćanje počeo je kritikom upućenu predsedavajućem po pitanju vođenja sednica skupštine.

„Mislim da je Srpska napredna stranka u Vama imala idealnog kandidata. Selektivno čujete, slabo vidite, sa brojevima Vam ne ide najbolje. Vaša dužnost je da vodite sednicu i poštujete poslovnik“, rekao je Janjić.

On se kratko osvrnuo i na kandidatkinju za predsednicu parlamenta , napominjući da je na svom biračkom mestu, gde nije ni bila nosilac liste osvjila 30 odsto , za razliku od opozicije koja je osvojia 40 odsto, pokazujući i njene fotografije sa Aljbinom Kurtijem .

„Ovo društvo je podeljeno na dva dela, na budale i one koji trpe. Gospodo mi više nećemo da trpimo“, poručio je Janjić,a Vladimir Orlić mu je uzvratio ako neće da trpi da li je onda deo one druge grupe.

11.00 Snežana Paunović, poslanica SPS, zamerila je kolegama što već dva dana raspravljaju o svemu i svačemu, osim o Ani Brnabić, kandidatkinji za predsednicu Skupštine Srbije.

„I ono malo što se čulo bile su kritike i uvrede. Beskrajno mi je drago što će žena biti parlament , jer su mnoge važne odluke donošene kada su žene donosile odluke.Ne sećam se da je bilo koja žena brutalnije vređana ovde i da joj se neko izvinio. Kada imate te sposobnosti da otrpite udarce ispid pojasa , onda imate snage i da budete predsednica skupštine“, rekla Paunovićeva i dodala je da je Brnabićeva pokazala sposobnost i time što je u tri mandata bila predsednica vlade ,ali da je potrebno zaboraviti predrasude.

10.49 Milenko Jovanov, šef skupštinskih naprednjaka, zamerio je Pavloviću što je izašao iz dnevnog reda, ali mu se zahvalio na konstruktivnosti oko Kosova i Metohije.

„Lako je meni i drugima da srbuju odavde ,ali teško je Srbima koji žive u enklavama“, rekao je Jovanov i dodao da se ne može apriori odbiti da se razgovara, jer bi predstavljalo apsolutni lov na Srbe na KiM. Optužio je ipak deo opozicije da govore o KiM ono što čak ne govore ni stranci.

„Ne plašim se ja stranih neprijatelja, već se bojim domaćeg neprijatelja , koji bi da proglasimo okupaciju i idemo ponovo u rat“, poručio je Jovanov.

10.35 Branko Pavlović, poslanik Mi- glas iz naroda, izjavio je da poslanici ove stranke kao opozicija nema za cilj da se po svaku cenu suprotstavlja svim odlukama vlasti i podržao je apel za međusobnim razumevanjem i poštovanjem , ali da neće podžati kandidaturu Ane Brnabić.

Naveo je da nije sporno da smo imali problem sa organizovanim kriminalom ,ali da li to znači da danas sa njim nemamo problema . „Naravno da imamo“, rekao je Pavlović i obrazložio da je jedan od glavnih razloga za stav poslanika ove poslaničke grupe da ne podrži kandidaturu Brnabić Francusko nemački sprazum koji okarakterisao kao „opasan dokument“.

“ To je zamka za Srbiju. Kod nas se tvrdi da taj sporazum nije prihvaćen , ali zapadni neprijatelji tvrde da je stvar rešena „, rekao je Pavlović.

10.27 Muamer Bačevac, poslanik SDPS Rasima Ljajića, podsetio je da snaga svake države ide kroz parlament. Naša skupština predstavlja sito i rešeto kroz koji mogu da se poboljšaju mnogi zakoni I naša skupština ima dobra oruđa . Ali je potreban barem minimum saradnje i profesionalnog uvažavanja. Odbori moraju biti efikasni i dobro je rekao Vudro Vlson da je rad u parlamentu, rad u odborima.

Bačevac je izneo da oni podržavaju kandidaturu Brnabić za predsednika parlamenta. Obrazložio je da je od suštinske važnosti da predsednik parlamenta bude osoba koja ima visoki prag tolerancije za različitiosti i da je prema njegovom mišljenju Brnabić idealan kandidat za ovu fuknkciju.

10.23 Marija Jevđić, poslanica Jedinstvene Srbije, rekla je da poslanici ove liste podržavaju izbor Ane Brnabić na funkciju predsednice parlamenta, budući da je ona osoba koja je predložila dijalog sa opozicijom.

10.20 Milica Marušić Jovanović, poslanica Ekološkog ustanka, poručila je daposlanici ove poslaničke grupe neće podržati izbor Ane Brnabić na funkciju predsednice Skupštine.

Predložila je kolegama iz skupštinskih klupa da pokažu jednii drugima malo više uživanja i kulture.

Ana Brnabić nova predsednica parlamenta, izabrani i potpredsednici 8
Foto FoNet Aleksandar Barda

Kako je protekla jučerašnja sednica možete pročitati OVDE.

Ana Brnabić koja je do sada obavljana funkciju predsednice Vlade Srbije, glavni je kandidat za mandat predsednika parlamenta u četrnaestom sazivu. Da je glavni izbor za ovu poziciju, predsednik Aleksandar Vučić saopštio je na sednici predsedništva SNS 6. marta.

Predlog da Brnabić stupi na funkciju predsatvnice parlamenta podržali su Srpska napredna stranka, Socijalisička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija i Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnili Srbija protiv nasilja, Nova Demokrtaska stranka Srbije, Mi glas iz naroda de Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

Na jučerašnjoj sednici predstavnici dve opozicione koalicije ponovo su u skupštinsku salu doneli figure Oskara, a nakon šestočasovne rasprave koja je u par navrata bila na granici incidenta, nastavak sednice zakazan je za danas, sa početkom u 10.00 časova.

Prethodna dva dana rasprave protekla su na ivici incidenta zbog odbijanja Radenovića da poštuje Poslovnik o radu i omogući opoziciji repliku, a sve uz obrazloženje da mu oni remete red. Poslanici vlasti nisu morali da mole za repliku, to im je obilato bilo omogućeno.

Radenović je sa mesta predsedavajućeg Skupštine javno zahvalio i šefu države i premijerki i tehničkom mandatu, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić – što su mu dozvolili da ih podrži. „Većina ljudi na planeti je obična i oni rade samo normalne stvari. Talentovani ljudi u sportu, nauci rade ono što obični ne mogu. A vizionari kao što je naš predsednik Vučić rade stvari koje ostale ne mogu da vide. Zato im se zahvaljujem što su mi dozvolili da ih podržim“, rekao je Radenović, nakon čega su mu poslanici vlasti aplaludirali.

Nakon izbora predsednika parlamenta očekuje se nastavak rasprave i izbor šest potpredsednika skupštine. Dva potpredsednika biće iz SNS i to Sandra Božić i Marina Raguć, jedan iz SPS- Snežana Paunović, Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara, Jovan Janjić iz Mi glas naroda i Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja . U nastavku konstitutivne sednice poslanici bi trebalo da izaberu sekretara parlamenta, članove skupštinskih tela i parlmentarnih delegacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari