ProGlas o optužbama da je govorio o ubistvu predsednika države: SNS započela zasedanje novog saziva Skupštine širenjem mržnje, neistina i netolerancije 1Foto: Printscreen/Youtube/Medija Centar

Inicijativa ProGlas optužila je danas Srpsku naprednu stranku da je zasedanje novog saziva Skupštine Srbije započela širenjem mržnje, neistina i netolerancije prema akterima političke i društvene scene.

ProGlas je naveo u saopštenju da je do sada ostajao uzdržan na sve optužbe, podmetanja i neistine kojima su članovi te inicijative pojedinačno i grupno bili izloženi.

„Međutim, kada šef poslaničke grupe vladajuće stranke u Skupštini Srbije pred celokupnom javnošću iznese izuzetno opasnu neistinu da je ProGlas govorio o ubistvu predsednika države, takav postupak je apsolutno izvan dozvoljenog načina javnog istupa najviših predstavnika zakonodavne vlasti u zemlji“, navedeno je u saopštenju ProGlasa.

Inicijativa ProGlas pozvala je vladajuću stranku da stane na put takvim opasnim optužbama i neodgovornim istupima pojedinaca koji ih iznose, budući da ona diktira ton i način rada Skupštine.

„Neophodno je da se način obraćanja, kao i sam rad Skupštine Srbije, vrate u okvire civilizovanog dijaloga i elementarnih demokratskih principa“, poručio je ProGlas, dodajući da klevetanje kritičara vlasti i političkih neistomišljenika produbljuje ionako velike podele u društvu i dovodi ga na ivicu konflikta.

ProGlas je pozdravio javno izrečene pozive na dijalog vlasti i opozicije, ma sa koje strane da oni dolaze.

„Takav dijalog ne samo da će blagotvorno uticati na smirivanje društvenih tenzija, već će ići i u pravcu produktivne i delotvorne primene najvažnijih preporuka ODIHR, a bez njih ne može i neće biti slobodnih i poštenih izbora u Srbiji“, poručio je ProGlas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari