"Skupština će nastaviti da bude vremenska mašina sa raspravama koje nemaju veze sa realnim životom": Pavle Grbović za Danas iz parlamenta 1foto: Vojin Radovanović/Danas

„Da vlast želi dijalog ne bi sedam dan ignorisali poziv koji smo kao koalicija Srbija protiv nasilja, zajedno sa koalicijom NADA, u kojem pozivamo najviše funkcionere državne vlasti da se pod hitno započne sa dijalogom koji bi omogućio normalne i fer izbore u cilju prevazilaženja duboke političke krize“, izjavio je za Danas narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Konstitutivna sednica će verovatno trajati do kasno u noć i trebalo bi da se do večeras okonča, kaže Grbović, ali napominje da „stara loša praksa pokazuje da opozicija neće o tome biti obaveštena“.

Govoreći o vođenju sednice od strane Stojana Radenovića Grbović kaže da je predsedavajući nešto dugovitije od bivšeg predsednika Skupštine Vladimira Orlića, ali da podjednako ne poseduje demokratske kapacitete, tačnije da „jednako efikasno seče opoziciju u namerama da pokaže da postoji alternativa u Srbiji“.

„Kada govorimo o Ani Brnabić to ćemo tek moći da vidimo u narednom periodu, ali njena najava da je spremna da pruži ruku opoziciji deluju vrlo neiskreno, ako imamo u vidu reči upućene predsedniku Vučiću da „ne baca bisere pred svinje“. To je rekla u kontekstu toga da je spremna da učini neku milost, a ne da obavlja svoju dužnost“, navodi.

Smatra da je vrlo verovatno da će Skupština nastaviti da bude „jedna vrsta vremenske mašine koja je izopštena od realnosti“ i u kojoj se vode rasprave koje „nemaju veze sa stvarnim životom, koje služe za podgrevanje mitomanije na kojoj je radikalska Srbije ustanovljena još pre sto godina i nažalost odoleva zubu vremena“.

Komentarišući izjave poslanika Srpske napredne stranke da je opozicija odgovorna za atmosferu u društvu Grbović kaže da bi to verovatno bila situacija koja je i u politikološkoj teoriji i praksi nezamisliva.

„Sedam dana nismo dobili ni odgovor čak ni komentar što govori o tome koliko su spremni da zaista u dijalogu učestvuju i zaista žele da neke stvari menjaju“, rekao je predsednik PSG.

Na konstataciju novinara da vlast izjavama da je opozicija odgovorna za atmosferu, sve uz pominjanje građanskih sukoba, pere ruke od nečega što bi moglo da usledi u daljem periodu, Grbović poručuje da vlast ruke pere sve vreme ovih nekoliko meseci „od činjenice utvrđenje i na domaćem i međunarodnom planu – da su izbori u Srbiji pokradeni i da zato Srbiji preti zatvaranje evropskih fondova i da su EU integracije zaistavljene“.

„Pitanje je da li će se ikada nastaviti EU integracije i pre ili kasnije će se postaviti pitanje krivične i materijalne odgovornosti za tu situaciju. Zato imamo sednicu Skupštine na kojoj se najviše priča o Kosovu i to kroz mitološku prizmu i istorijski kontekst koji je potpuno besmislen i destruktivan za situaciju u kojoj se nalazimo“, naveo je on.

"Skupština će nastaviti da bude vremenska mašina sa raspravama koje nemaju veze sa realnim životom": Pavle Grbović za Danas iz parlamenta 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Predsednik PSG kaže i da će koalicija Srbija protiv nasilja na izbore ići onda kada izborni uslovi budu poboljšani.

„Na izbore se ide onda kada izborni uslovi budu poboljšani, mi činimo sve da do toga dođe i naša namera nije da ne učestvuje, već da učestvujemo na izborim i da zajedno sa ostatkom opozicije odnesemo pobedu. Verujem da pritisak koji smo uspeli da stvorimo u proteklom periodu koji je doveo do toga da imamo ponovljene izbore u Beogradu i da ne budu 28. aprila kao što je vlast pokušala. Taj pritisak ako bude dovoljno intezivan i jak dovešće do toga da da imamo iole fer i slobodne izbore, svesni činjenice da oni dokle god su radikali na vlasti neće biti potpuno demokratski“, smatra.

Grbović je kritikovao i izbor poslanice „MI Glas iz naroda Branimir Nestorović“ Bogdana Koljević Grifit na mesto predsednice skupštinskog Odbora za obrazovanje, rekavši da vlast obrazovanje koristi za potkusurivanje i da ovaj odbor daje „ljudima koji su glavni promoteri teorija zavere i antinaučnog pristupa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari