Pre 20 godina raspisani predsednički izbori u Srbiji: Ko se takmičio i koje su bile glavne teme u kampanji? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Pre 20 godina u Srbiji su raspisani predsednički izbori za 13. jun 2004. godine.

Dok danas glavnu temu predstavljaju novi beogradski izbori koji će se održati 2. juna ove godine, pre 20 godina situacija je bila slična, s tim da su pažnju javnosti probudili predstojeći predsednički izbori, koji su raspisani 4. aprila.

Kako je Danas tada pisao, svakim danom bližim izborima politička scena Srbije postajala je sve dinamičnija, stranke i lideri pripremali su se da istaknu svoje kandidate i strategije za osvajanje predsedničke funkcije.

Tadašnji ministar inostranih poslova Crne Gore Dragiša Burzan nije otkrivao svoje namere o potencijalnoj kandidaturi za mesto ambasadora Srbije i Crne Gore u Velikoj Britaniji, njegov odlazak u London bio je pod znakom pitanja zbog nestabilne političke situacije u Beogradu.

Unutar same Demokratske stranke (DS), Zoran Alimpić je postao novi predsednik Gradskog odbora DS-a Beograda. Ova promena na lokalnom nivou označila je deo šire strategije DS-a uoči predstojećih izbora.

Međutim, najbitnija vest dolazila je iz samog vrha ove stranke, kada je Boris Tadić objavio svoju kandidaturu za predsednika Republike. Tadić je postao drugi zvanični kandidat, odmah nakon Tomislava Nikolića, koji je tada bio član Srpske radikalne stranke.

U međuvremenu, unutar demokratskog bloka, razmatrane su različite opcije, uključujući mogućnost istaknuća zajedničkog kandidata koji bi predstavljao sve stranke ovog bloka.

S druge strane, Srpski pokret obnove (SPO) doneo je odluku da neće istaknuti svog kandidata.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

U isto vreme, lideri drugih političkih stranaka donosili su ključne odluke o kandidatima koje će podržati.

Pre same kandidature za izbore, govorilo se o mogućnosti da Socijalistička partija Srbije (SPS) kandiduje Milorada Vučelića. Međutim Danasu je tada visoki funkcioner SPS-a potvrdio da to sigurno neće biti slučaj, te da će njihov kanidat za predsedničke izbore biti Ivica Dačić.

Spekulisalo se i o mogućnosti da će kandidat SPS-a biti Slobodan Milošević, koji je u prethodnim parlamentarnim decembarskim izborima bio nosilac liste, uprkos činjenici da mu je u tom trenutku Haški tribunal sudio za ratne zločine.

Pre 20 godina raspisani predsednički izbori u Srbiji: Ko se takmičio i koje su bile glavne teme u kampanji? 2
Foto: Klub čitalaca/ danas.rs

– Mada je Milošević bio nosilac liste i prvi na njoj za parlamentarne izbore, shodno dogovoru sa DSS Vojislava Koštunice, socijalisti će se
truditi da njega sada ne isturaju u prvi plan, pisao je Danas pre 20 godina.

Jedna od ključnih tema u javnosti bila je pitanje spoljne politike i međunarodnih odnosa Srbije. S obzirom na nestabilnost u regionu i promene na globalnoj političkoj sceni, kandidati su javno iznosili svoje stavove i strategije u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima.

Tadić je tada isticao značaj evropskih integracija za budućnost Srbije, naglašavajući potrebu za jačanjem veza sa EU i očuvanjem regionalne stabilnosti, gde se posebno istakla njegova izjava: „Ne mogu da dozvolim da pobedi neevropska Srbija“.

Sa druge strane, Nikolić je stavljao veći akcenat na očuvanje nacionalnih interesa i suvereniteta, izražavajući skeptičnost prema evropskim integracijama i prema ulasku Srbije u EU.

Ove spoljnopolitičke teme su dodatno napravile polarizaciju političke scene Srbije.

Na izborima održanim 13. juna 2004. Tadić i Nikolić su ušli u drugi krug, Tadić je pobedio i time započeo svoj prvi predsednički mandat. Gotovo ista situacija se ponovila i na sledećim predsedničkim izborima 2008. godine gde je Tadić opet odneo pobedu.

Ipak, na narednim izborima 2012. godine Tadić nije imao veću podršku od Nikolića, koji je tada uzeo svoj prvi i jedini predsednički mandat, čime je započet period naprednjačke vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari