Velika bitka za Šabac 1Foto: Predavanje liste”Metla-Opstanak”/TV Šabac

Za razliku od ranijih izbora kao i zbog snižavnaja cenzusa na tri odsto novi lokalni izbori okupili su veliki broj stranaka, čak 12.

Na samom početku vodila se bitka oko prvog mesta, a bilo je i osporavanja i dopunskih radnji za liste SNS i listu Nebojša Zelenović-Šabac je naš. Naprednjaci su na listu stavili svoje proverene kadrove, rukovodioce republičkih ustanova i javnih preduzeća u gradu.

Novina je da su istakli kandidata za gradonačelnika, dr Aleksandra Pajića, šefa odborničke grupe i specijalnog savetnika ministra prosvete. Druga je lista pokreta Zapadna Srbija, a kandidatkinja za gradonačelnicu je Jelena Milošević, diplomirani psiholog i direktorica Centra za socijalni rad. Na ovoj listi ubedljivo ima najviše pripadnica nežnijeg pola, a tako i nastupaju timski na predstavljanju svoga programa. Ovaj pokret predstavlja drugi deo vladajuće koalicije u Šapcu, a nastao je razlazom sa centralom URS.

Aktuelni gradonačelnik Nebojša Zelenović predvodi listu „Šabac je naš“. Najveći deo kampanje predstavlja završetak velikih infrastrukturnih radova, gde je uloženo čak 15 miliona evra, najviše u poslednjih nekoliko decenija. Listu su predali: POKS, kao nova politička organizacija; SRS, koja nije imala odbornike u prošlom sazivu a kandidat za gradonačelnika je Nemanja Stefanović; Ruska stranka nastupa kao manjinska, a nova je i lista Ujedinjena demokratska Srbija.

Zajedničku listu predali su SPS i JS, čak dva puta sakupljali potpies i imaju velike ambicije jer su od prošlih izbora izgubili čak četiri odbornika koji su prešli u druge tabore. Otvorili su nove stranačke prostorije u centru grada, mada imaju, za šabačke prilike, najbolje uslove u zgradi bivšeg Komiteta SKS, i jedini su do sada održali miting. U četvrtak su na velikoj bini u centru grada govorili Ivica Dačić i Dragan Marković Palma. Njihov kandidat za gradonačelnika je advokat Aleksandar Ignjatović.

Puna lista predata je pod nazivom „Metla-za opstanak“, a ova kombinaicja nastala je nakon odluke centrale Narodne stranke da raspusti Gradski odbor u Šapcu. Članovi i aktivisti formirali su grupu građana Opstanak, a prepoznatljivi su što su u gradskoj vlasti držali resor turizma, brige o deci, a posebno kao organizatori Cerskog marša. Na izbore izlaze čak dve zelene stranke. Zelena stranka-zelena strana koju predvodi Mirjana Bingulac, i Evropska zelena partija, na čelu sa dr Dejanom Pavlovićem, odbornikom u Gradskoj skupštini.

Najviše kontraverzi izazvala je lista bivšeg gradonačelnika Miloša Miloševića, koja nastupa pod sloganom Pošteno! Sam Milošević na čelu grada bio je deset godina dok nije podneo ostavku u vreme velikih poplava 2014. godine. Značajan deo lokalne vlasti držala je i DS, odakle je zamenik gradonačelnika i jedan član Gradskog veća, ali ova stranka bojkotuje izbore na svim nivoima.

Pravo glasa ima oko stotinu hiljada birača, a bira se 69 odbornika. U prošlom sazivu pored vladajuće koalicije bilo je 28 odbornika SNS i četiri odbornika SPS-JS, a na izbore izašlo je 61 odsto birača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari