Veliki opozicioni mitinzi svake subote nerealni 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Veći uticaj od ponovnog velikog protesta opozicije u subotu u Beogradu imao bi nastavak šetnji i okupljanja u gradovima širom Srbije kao i do sada.

Uz to se teško može očekivati da opozicija ima kapacitet da u kratkim vremenskim intervalima organizuje više uzastopnih masovnih protesta. Pritom se bliži letnji period koji će biti kritičan za nastavak protesta, pa više smisla ima da se koordinirano u opštinama i gradovima organizuju akcije ili demonstrira građanska neposlušnost, smatraju sagovornici Danasa.

Posle subotnjeg skupa i ispostavljanja zahteva vlasti ostalo je nejasno kako predstavnici opozicionih stranaka i pokreta planiraju da nastave proteste, da li velikim okupljanjima u Beogradu svake subote ili će se građani šetati u svojim gradovima kao i do sada. Može se pretpostaviti da bi ambicija i velika želja da se svake subote u prestonici održava masovan opozicioni skup nestala vrlo brzo jer to podrazumeva ozbiljnu organizaciju i veoma čvrstu volju samih građana ali i opozicije, što u ovom momentu nije slučaj. Zato je realnije da se nivo pritiska na vlast podigne u svakom gradu, a da se sa velikim okupljanjima sačeka.

Da će opozicija biti aktivna ne samo u subotu, kada se tradicionalno šeta u glavnom gradu, govore i najave da će predstavnici Saveza za Srbiju evidentirati zaposlene koji u lokalnim samoupravama budu napuštali posao da bi otišli na miting vlasti u Beograd. Uz to može se čuti da naprednjaci slute da će naići na blokade kako ne bi uspeli da dođu u Beograd. Taj miting vlasti svakako će biti nov motiv za dolazak na protest u Beograd bar nekih pobunjenih gradova. Kako smo već pisali, u Novom Sadu ovog petka neće biti protesta.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da je u ovim okolnostima i kapacitetom koji opozicija ima teško očekivati da će SZS i ostali učesnici bunta uspeti da svake subote organizuju dolazak ljudi iz unutrašnjosti u Beograd. To nije lak posao, i zato Klačar ne očekuje da će to biti opoziciona strategija. On dodaje da se došlo u situaciju u kojoj strategija mora da postoji s obzirom na to da se bliži leto.

– Najveći izazov za opoziciju biće od 1. jula, jer tada kreću godišnji odmori, studenti koji su veliki deo protestne mase nisu tu… Moraju da nađu neki most da preguraju težak period. Ne bi me začudilo da taj most bude preispitivanje odluke o bojkotu parlamenta ukoliko vlast pokaže znake da želi dijalog – smatra Klačar.

Ni politički analitičar Boban Stojanović ne smatra da je smisleno da se svake subote organizuju veliki protesti.

– Ne verujem da je to smisleno u ovom trenutku i verujem da i veći uticaj ima da se šetnje nastave u više od 100 opština i gradova. Povremeno, za neke datume i događaje se opet može organizovati veliki miting, posebno ukoliko se dese neke stvari koje mogu da mobilišu građane. Trebalo bi nastaviti sa protestima po opštinama i gradovima, a u zavisnosti od reakcija vlasti i (ne)prihvatanja da ispune zahteve eventualno ponovo napraviti veliki miting kroz neko vreme. Eventualno se mogu koordinisati neke akcije tako da se u isto vreme, u svim opštinama i gradovima, krene sa određenim metodama građanske neposlušnosti ili određenih performansa – zaključuje Stojanović.

Prema našim saznanjima, juče su se sastali predstavnici potpisnika Sporazuma s narodom kako bi se usaglasili oko koraka u petak na dan mitinga SNS i u subotu.

SZS nudi pravnu pomoć zaposlenima u opštinama

Savez za Srbiju pozvao je juče u saopštenju zaposlene u lokalnim samoupravama, posebno one koji su primljeni na ugovor, da ne podlegnu pritisku i mobingu direktora zbog dobijenih kvota iz centrale Srpske napredne stranke, i ne odazovu se skupu SNS u petak, 19. aprila. „Svima njima nudimo pravnu pomoć u slučaju daljih pritisaka ili odmazde SNS zbog odbijanja da napuste radno mesto“, navodi se u saopštenju SZS. „U petak, 19. aprila, organizatori protesta 1 od 5 miliona zajedno sa Asocijacijom slobodnih odbornika, evidentiraće sve koji napuste radno mesto u lokalnim samoupravama zbog odlaska na Vučićev miting i sve funkcionere koji u petak u toku radnog vremena budu u službi SNS i primoravaju druge na isto postupanje“, navodi SZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari