Veselinović: Uključićemo građane u donošenje novog Generalnog urbanističkog plana Beograda 1Foto: (BETA/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Kandidat koalicije Moramo za gradonačelnika Beograda Dobrica Veselinović ocenio je danas da najveći problemi vezani za urbanističke planove u gradu nastaju jer građani ne dobijaju dovoljno informacija o tome i dodao da je „potrebno krenuti u participativno donošenje novog Generalnog urbanističkog plana Beograda“.

Veselinović je novinarima u Prostoru „Miljenko Dereta“ rekao da građani ne dobijaju dovoljno informacija o tome šta se gradi, šta je ideja nekog urbanističkog plana, koje su posledice, kao i da ih „niko nije pitao šta oni zapravo žele i koji su njihovi problemi u prostoru u kojem neposredno žive“.

„Bez ozbiljnih konsultacija sa ljudima na terenu nećemo dobiti najbolje rešenje. Problemi nastaju iz toga jer ljude nismo pitali i nismo videli šta su njihove prave potrebe“, istakao je Veselinović.

Prema njegovim rečima, „participativno donošenje“ novog urbanističkog plana bilo bi sprovedeno kroz široki konsenzus od nivoa mesnih zajednica do participativnih foruma sa građanima, na kojima bi oni izneli svoje probleme i potrebe.

Veselinović je istakao da građani i sada dolaze na javne rasprave o urbanističkim planovima sa već gotovim rešenjima šta zapravo njima treba na tom području i dodao da se tim planovima u praksi ne rešavaju njihovi problemi, već se planira još intenzivnija izgradnja.

„To je ono što mora da se promeni. Mi smo veliki napor posvetili razvijanju i otvaranja zaboravljenog koncepta mesnih zajednica, kao mesta gde na lokalu ljudi trebaju da se informišu o tome šta se dešava u njihovom okruženju, kao i da se pitaju o tome da odlučuju o tome kroz različite forme lokalnih referenduma i različite forme uključivanja građana“, kazao je on.

Kandidatkinja koalicije Moramo za odbornicu Skupštine grada Beograda Irena Fiket rekla je da su na terenu videli da građani „ne samo da žele da učestvuju u planiranju grada, već da imaju i znanja za to“.

„Građanima je nejasno kako da se uključe u planiranje, nemamo transparentne procedure uključivanja građana i građanki u procese donošenja odluka na lokalnom nivou pre svega“, kazala je Fiket.

Ocenila je da se procedure moraju olakšati, kao i da građaninu „mora biti jasno na koji način može da odluči o tome kako se grad dalje razvija“ i istakla da bi upravo u tome mogli da pomognu participativni forumi i politika decentralizacije koju vodi ta koalicija.

„To će biti olakšano kroz naše politike decentralizacije gde se vraćamo u mesne zajednice, koje ne samo da su mesta u kojima mogu da se donose odluke, nego su mesta u koja vraćamo dijalog. Znamo koliko nam je društvo polarizovano i znamo da ne postoji mesto na kojima je građanima i građankama omogućeno da razgovaraju i da vide koliko zapravo zajedničnih interesa mogu da imaju i kako o tim interesima mogu da odlučuju“, naglasila je Fiket.

Dr Nevena Vučković Šahović, koja je sručnjak za ljudska prava i prava deteta, rekla je da su oko 20 odsto stanovništva Beograda deca i mlađi od 18 godina i da je potrebno i njih uključiti u donošenje odluka i realizovanje njihovih potreba.

„Deca imaju pravo da učestvuju u svim stvarima koje ih se tiču od kada se rode, to je proklamovano Konvencijom o pravima deteta. Pitamo ih šta misle o tome koja će biti njihova soba, pa hajde da ih pitamo i kako žele da izgleda njihova učionica“, kazala je Vučković Šahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari