Veterani OVK upozorili poslanike da ne glasaju za predloženi zakon o minimalnoj zaradi 1Skupština Kosova Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije veterana bivše OVK Faton Kljinaku upozorio je poslanike Skupštine Kosova da će se suočiti sa posledicama ukoliko budu glasali za Predlogu zakona o minimalnoj zaradi koji je predložila Vlada Kosova.

On je u danas na Fejsbuku napisao da je ovaj nacrt zakona diskriminatorski prema ratnim veteranima.

Kljinaku smatra da kroz predlog zakona, vlada pokušava da borce izbaci iz kategorija kojima je  obezbeđena nadoknada u visini minimalne plate.

„Potrebno je da budete u kontaktu sa našim filijalama, kada vas pozovemo, da što masovnije izađete. Ako ova vlast promeni zakon, pozivamo vas da protestujete do ostvarivanja naših prava“, poručio je Kljinaku pripadnicima organizacije veterana OVK.

Prošlog ponedeljka, veterani su protestovali ispred Skupštine Kosova, tražeći da se boračka primanja unesu u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Predlog zakona nije prošao zbog nedostatka kvoruma u ​​Skupštini, a očekuje se da će biti izglasan na sutrašnjem zasedanju kosovskog parlamenta.

Inače  nacrtom zakona o minimalnoj zaradi nisu obuhvaćeni veterani, dok su prema ranijem zakonu koji je na snazi boračka primanja bila vezana za minimalnu platu.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da novim zakonom neće biti obuhvaćeni veterani koji bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da imaju daleko veću nadoknadu, ali to vezuje  pročišćavanje spiska veterana, pošto u njemu, kako tvrdi, „ima onih koji nisu veterani“.

Zahteve veterana podržavaju sve stranke u opoziciji.

Predlog zakona predviđa da se minimalna zarada poveća sa 170 na 264 evra bruto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari