Viola fon Kramon: Lakše je kriviti Vučića, ali on razume da budućnost Srbije neće biti uz Moskvu i Peking 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Obe strane su krive što je napredak u pregovorima Prištine i Beograda spor, izjavila je novinarima Briselu izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i poslanica Zelenih Viola Fon Kramon-Taubadel koja vidi obostranu krivicu za otezanje u pregovorima i potpisivanju.

„Znam da je lakše kriviti Vučića, ali on razume da budućnost Srbije neće biti u Rusiji ili Pekingu. Njegov narod neće studirati ili kupovati u Moskvi. Većina mladih u Srbiji vidi svoju budućnost u zapadnom delu Europe”, rekla je Fon Kramon.

Ona je, kako iz Brisela javlja dopisnik agencije Hina, ocenila da ni Priština ne olakšava stvari.

„Uopšte nisu pomogli time da su svima pre sastanka u Ohridu rekli da neće pristati ni na šta poput Zajednice srpskih opština. Mislim da je krivica, nažalost, obostrana”, rekla je Fon Kramon hrvatskim novinarima u Briselu.

Hina podseća na izjavu šefa evrodiplomatije Đozepa Borelja nakon ohridskog sastanka da je o ZSO postignut dogovor.

„Kosovo je pristalo da odmah pokrene – a kad kažem odmah, mislim odmah – pregovore s Evropskom unijom kojima bi omogućilo dijalog o uspostavljanju specifičnog aranžmana i garancijaa za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samouprave za srpske zajednice na Kosovu“, rekao je Borelj.

Vučić je nakon sastanka u Ohridu potvrdio da je postignut nekakav dogovor, i da ima „zrno zadovoljstva“, istovmeno naglasivši da nije ništa potpisao.

Vila fon Kramon smatra kako bi bilo mnogo lakše kada bi Priština proaktivno pripremila potpisivanje implementacije.

Ona je rekla da će kosovski premijer Aljbin Kurti verovatno ponuditi neki predlog za implementaciju ZSO, ali da je pitanje koliko će predlog biti ozbiljan i hoće li uključivati mišljenje predstavnika Srba.

„To ne znači da ćemo vrlo verovatno uskoro videti rešenje celog dijaloga”, ocenila je Fon Kramon

Ona je naglasila kako kosovska strana mora da shvati da je kompromis u interesu njegovog naroda i da je potreban za budućnost iduće generacije.

„Ako ne pronađemo kompromis s obe strane, nećemo videti značajan napredak evropskih integracija niti stabilizaciju regije”, poručila je Fon Kramon.

„Za mene nema dileme – moramo zaštititi nezavisnost i integritet Kosova i u isto vreme osigurati da se poštuje ono što je potpisano u Briselu 2013.“, zaključila je izvestiteljka EU za Kosovo Viola fon Kramon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari