Vladika Teodosijefoto FoNet Božana Pavlica

Od Srba na Kosovu danas mnogi okreću glavu. Nadvili su se crni oblaci nad nama, narod je uplašen, preti mu opasnost sa svih strana, a ona najveća jeste da sa svog ognjišta da odemo. Ovo je poručio vladika Teodosije, pozivajući narod na molitvu.

Srpska Pravoslavna Crkva obeležila je juče praznik Sveta Tri jerarha a u manastiru Draganac u čin jerođakona rukopoložen je monah Hristofor.

Liturgiju su juče u manastiru Svetih arhangela Mihajla i Gavrila u Dragancu služile vladike raško-prizrenski Teodosije i novobrdski Ilarion uz sasluženje monaštva i sveštenstva.

“Danas se radujemo što proslavljamo velike učitelje i svetitelje crkve, radujmo se i tome što u vašoj crkvi, po ugledu na Svetu Trojicu, postoji jedinstvo različitosti, što se volimo i poštujemo, iako često u mnogim stvarima nemamo isto mišljenje i radujmo se što je danas još jedan naš brat stupio uz blagoslov na put služenja Gospodu”, kazao je arhimandrit Andrej, iguman manastira Crna Reka.

Vladika Teodosije je u besedi poručio vernicima da u ovim teškim vremenima budu istrajni i složni i da ostanu na svojoj dedovini.

“Mi danas, živeći na ovim prostorima, nalazeći se u jednoj situaciji kada mnogi okreću glavu od nas, kada su se nadvili crni oblaci nad nama i kada je narod uplašen, kada mu preti opasnost sa svih strana, ne samo jedna opasnost, nego mnogo njih, a ona najveća jeste da nestanemo sa ovih prostora, sa svog ognjišta da odemo. Ono što nam je ostavio Bog jeste da služimo njemu, da služimo svetu liturgiju”, poručio je vladika Teodosije, saopštila je Eparhija.

Na rukopoloženju prisustvovale su i zamenica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušica Nikolić i pomoćnica direktora Milena Parlić, kao i žitelji Kosovskog Pomoravlja i gosti iz centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari