Vlada usvojila Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi 1Foto: FoNet/ Vlada Slobodan Miljević

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se kako se navodi, otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su građani retko koristili te institute u praksi.

Kako je saopšteno posle sednice Vlade, predložena rešenja omogućiće građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

„Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom“, piše u saopštenju.

Navodi se i da se rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz „Revidranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je ranije danas da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se sredinom januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava.

„Naš predlog je da to završimo do kraja saziva ove skupštine. To znači da ćemo gledati da do kraja meseca donesemo zakon o referendumu, kako bi smo doneli i akt o promeni Ustava, a nakon toga raspisali referendum za sredinu januara“, kazao je Dačić, u uvodu javnog slušanja na kome je predstavljen republički budžet za 2022. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari