Vlada večeras odlučila o povlačenju i izmenama dva zakona, izvinjenje javnosti zbog tehničke greške 1Foto: B. Cvejić

Vlada Srbije je saopštila da je večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji i da parlamentu predloži izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, te uputila izvinjenje javnosti što je ranije danas, radna verzija saopštenja, tehničkom greškom, poslata medijima pre nego što je sednica održana.

Navedeno je da je Zakon o eksproprijaciji, skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada će napraviti analizu da li su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne i u kom obimu, „i samo ukoliko se konstatuje da je zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu“, saopšteno  iz vlade.

U javnu debatu „će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo“, navodi se u saopštenju.

Na istoj sednici vlada je predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.

Ti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

Prema predlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine.

„Takođe, Narodna skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je u saopštenju navela da se izvinjava građanima, Narodnoj skupštini Srbije i predsedniku  Srbije „zbog toga što je radna verzija saopštenja, tokom pripreme za sednicu vlade, usled tehničke greške, poslata svim medijima, pre nego što je sednica vlade uopšte i održana“.

U saopštenju je precizirano da je sednica održana u 20.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari