Vladimir Petrović na Monitoring komitetu Saveta Evrope: Predstavnik Francuske izrazio zabrinutost zbog 2. juna i održavanja beogradskih izbora 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

“Evropska praksa ne poznaje slučaj da je jedna država tokom izborne kampanje uopšte pokušala da izvrši promenu izbornih uslova u obimu u kom je to potrebno učiniti u Srbiji” izjavio Vladimir Petrović član RIK-a ispred Stranke slobode i pravde u Strazburu na sednici Monitoring komiteta Saveta Evrope, a saopštio SSP.

Kako se dodaje, “Venecijanska komisija dozvoljava određene izuzetke kada se izborno zakonodavstvo može menjati i tokom izborne kampanje, ali to su isključivo situacije kada se u pravnom okviru vrše tehničke izmene koje imaju široku političku podršku i u interesu su svih učesnika na izborima”.

Petrović ističe da i sa tim “izuzetkom od pravila”, evropska praksa, ovo što predlaže Ana Brnabić, do sada nije videla.

“Sve to je naravno fasada implementacije kreirana na način koji vladajućoj stranci treba da omogući da izbegne suštinsku implementaciju i da se, pozivajući se na zakonske rokove, sakrije od odgovornosti za neispunjenje preporuka” zaključio je Petrović.

Petrović je rekao da je predstavnik Francuske jasno izrazio zabrinutost u pogledu 2. juna kao datuma za održavanje beogradskih izbora, do koga svakako nije moguće ništa bitno promeniti u pogledu izbornih uslova, dok je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je pratila izbore u Srbiji, gospodin Šenah, primetio da promene koje su dosad učinjene na implementaciji preporuka prosto nisu dovoljne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari