Vlast zasad u mlakoj refrendumskoj kampanji 1Ustav Srbije Foto: N1

Manje od mesec dana do održavanja referenduma za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, vlast čini se ne vodi vidljivu referendumsku kampanju.

Stav vlasti je da građani treba da 16. januara izađu na referendum i glasaju potvrdno na pitanje:Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?

Ni opozicija nije jedinstvena u stavu šta građani treba da rade, pa se kreću od predloga da se zakazani referendum odloži preko toga da se ignoriše, do poziva da se izađe i glasa protiv.

Kaka će vladajuće partije početi referendumsku kampanju juče nismo uspeli da saznamo.

Lider SPS i predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, za Danas je rekao da će SPS aktivno učestvovati u kampanji za promeni Ustava, jer je to u interesu građana.

– Članovi SPS će se potruditi da što više ljudi izađe na referendum i razume za šta glasa. Ja gotovo svaki dan govorim o tome, a stranke takođe treba da se uključe – rekao nam je Dačić.

Prema njegovim rečima, političari u svim državnim organima treba da se uključe u kampanju i pozivaju na izlazak i glasanje, a ne da ćute, kazao je Dačić za naš list.

On je gostujući na televiziji Pink rekao da se promena Ustava u opoziciji koristi za pregrupisavanje uoči izbora, ali da bi za građane bilo važno da referendum 16. januara uspe.

Prema njegovim rečima, to je uvod u izbore i izbornu kampanju.

On je kao laž i zloupotreba definisao izjave političara koji kažu da se ovim referendumom menja preambula Ustava, te da je isključivi cilj izmena dela o pravosuđu i izboru sudija i tužilaca, koje više neće birati skupština, već Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

Dodao je da u uporednom pravu nema mnogo alternativa i da sudije biraju ili parlament, ili nezavisna tela, negde čak i vlada, a negde sami građani.

„Ispada da parlament želi sam sebe da razvlasti. A političari i vlada treba da se više uključe u kampanju i objasne da je promena Ustava važna za sve građane“, rekao je Dačić i dodao da bez tih predloženih izmena ne bi bilo otvaranja Klastera 4 u pregovorima sa Evropskom unijom.

Da se zaključiti da će vlast građane pozivati ne referendum tako što će ga povezivati sa napretkom u evropskim integracijama, koje su u zastoju, oštro negirajući da izmene najvišeg pravnog akta imaju veze sa Kosovom.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je naveo da ukoliko referendum o promeni Ustava ne bude uspeo, evropske integracije Srbije će biti zaustavljene jer je pitanje vladavine prava vezano sa odlukama Venecijanske komisije i Evropske komisije.

– Ako ne uspe referendum mi ćemo dobiti ocene da nismo napredovali u vladavini prava – rekao je Vučić i ponovio da referendum nema veze sa Kosovom ni sa životnom sredinom, već samo sa željom da „pravosuđe bude nezavisno i profesionalno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari