Voker: EU na strani Srbije u dijalogu, došlo vreme za veće angažovanje SAD 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Bivši šef Verifikacione misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker oštro je kritikovao ulogu Evropske unije u odnosu na Kosovo jer se, kako je naveo, svrstava uz Srbiju, navodeći da je došlo vreme za veće angažovanje SAD.

„Problem je što dve ravnopravne stranke ne razgovaraju za stolom, zbog političkog uticaja koji Srbija ima. Za mene je zabrinjavajuća činjenica da neke zemlje u okviru Evropske unije još uvek nisu priznale nezavisnost Kosova, a zamislite da u ovom procesu posreduju dva čoveka iz Slovačke i Španije, koje obe ne priznaju Kosovo. Dakle, nažalost, mora se reći da Evropska unija zauzima stranu u ovom procesu, a ja ne razumem razlog“, rekao je Voker, prenosi Kosovo online, navode Gazete blic.

Voker je naveo da je lično razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da mu je savetovao da ostane duže u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, SAD su najveći i najbliži prijatelj Kosova.

„Došlo je vreme za veće angažovanje Sjedinjenih Američkih Država, zemlje koja je pomogla Kosovu da postane nezavisno i suvereno. Lično sam rekao premijeru Kurtiju da provede više vremena u Vašingtonu. Kosovo je u teškoj situaciji, zato moraju da komuniciraju sa svojim najboljim prijateljima, odnosno sa SAD. Ne vidim dovoljno fizičkog prisustva premijera Kosova u Vašingtonu i to me brine“, rekao je Voker.

Voker navodi da razume da Kurti treba da putuje u Brisel i Evropu, ali naglašava da je bliska komunikacija sa glavnim saveznikom, Sjedinjenim Američkim Državama, od vitalnog značaja za budućnost Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari