Vučević na obeležavanju 24. godišnjice bitke na Košarama: Na prokletim Prokletijama ostali mladost i snaga Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je večeras da su „tamo na prokletim Prokletijama“ ostali mladost i snaga Srbije, vitezovi koji nisu ustuknuli jer su branili Kosovo i Metohiju, pretke i potomke.

Vučević je, na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanje 24. godišnjice bitke na Košarama, podsetio je da 1999. godine SR Jugoslavija nije napala NATO pakt, niti izvršila agresiju na članicu Ujedinjenih nacija.

Jugoslavija je napadnuta bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i od tada do danas međunarodni javni poredak više ne postoji, već samo samovolja sila i to je najveća pretnja svetskom miru, poručio je on.

Na primeru SR Jugoslavije 1999. godine je pogaženo međunarodno javno pravo i principi međunarodnog poretka. U najnepravdenijom ratu ikada nije savladana Vojska Srbije, koja je herojski branila i odbranila otadžbinu.

Kada su videli da naš narod ne mogu slomiti, počela je ključna neprijateljska akcija sa ciljem kopnene invazije, kao vrh koplja da proburazi zemlju, da udari na Košare, rekao je Vučević i podsetio na priču i Davidu i Golijatu.

Mali se ne predaju velikom i uz Božiju pomoć vitezovi srpski, kao 1389. godine, svojim životima stvoriše bedem između Srbije i dušmana, naglasio je on.

Ostali su na straži nebeskoj da se bore, da opominju i kunu one koji su se drznuli da ih zaborave, rekao je Vučević i naglasio da njima, njhovim porodicama i svim građanima ostaje dug da Srbija bude jaka i stabilna.

Dugujemo im mir i prosperitet, jedinstvo i spokojne snove. Nećemo, kao što ni oni nisu, činiti korake unazad, poručio je Vučević.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila do 10. juna 1999. godine i tokom dvomesečnih borbi poginulo je 108 pripadnika naše vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari