Vučić: Uhapšene 23 osobe u pokušaju kriminalizacije našeg naroda 1Foto; Beta/Milan Obradović

U akciji specijalne jedinice NJSO, bivše ROSU i FIT, uhapšene su 23 osobe srpske i bošnjačke na severu KiM, mahom pripadnika kosovske policije, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u republičkom parlamentu, napominjući da je reč o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je uznemireniji nego ikad.

On je podsetio da je Beograd imao saznanja da će se to dogoditi i da je domaćoj i međunarodnoj javnosti i predstavnicima EU još 17. maja ove godine predočeno da Albanci pripremaju hapšenje više desetina lica na severu KiM pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što će izazvati veliku uznemirenost i strah kod Srba.

Vučić je upoznao poslanike da je razgovarao sa briselskom administracijom povodom događaja na severu KiM, a da su oni odgovorili da je reč o policijskoj akciji protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Zamislite akciju protiv organizovanog kriminala i korupcije koju predvodi Haradinaj?! To je oksimoron“, primetio je Vučić, dodajući da su po ko zna koji put rekli ono na šta je Beograd upozoravao u Briselu tokom dijaloga, a tiče se ulaska na sever onih koji tamo nemaju šta da traže.

Prema Vučićevim rečima ceo smisao upada na sever jeste da se zaplaši srpski narod i da su ljudi uznemireniji više nego ikad.

„Razgovarali smo sa predstavnicima našeg naroda, to su ljudi, stari vukovi, navikli na borbu, ali po prvi put sam osetio dozu veoma visoke uznemirenosti i bojazni da ovakve akcije mogu da se nastave“, naveo je Vučić i dodao da je uveren da će biti uhapšeno i pet Albanca, da bi se dokazalo da je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. Naveo je i da postoje informacije, koje su još nepotvrđene, da je pretučen i priveden i jedan ruski državljanin na KiM, Mihail Krasnoščenko, radnik UNMIK administracije i da su srspke vlasti o tome upoznale nadležne organe u Rusiji.

Vučić je u Skupštini Srbije rekao da su do sada na teritoriju severa KiM specijalne jedinice upale sa 73 uglavnom oklopna vozila, dok više od 50 vozila čeka u južnoj MItrovici, 15 na teritoriji opštine Srbica, dok je osam već upućeno preko brda na teritoriju opštine Zubin Potok.

“I dalje je veoma teško stanje u Zubinom Potoku gde se nenaoružani Srbi suprostavljaju pripadnicima albanskih ekstremističkih grupa odevenih u uniforme. Najpre je do sukoba došlo u mestu Varage i u klisuri su probili tri barikade albanski specijalci. Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem i imamo dokaze i snimke da Albanci pucaju bojevom muniucijom iznad glava Srba, koji su vikali i pokušavali verbalno da se suprostave jedinicama FIT, ROSU i NJSO. Na najbahatiji način pokazuju koliko su veliki i snažni i moćni,”naveo je Vučić.
On je ukazao i da je predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači juče pozvao Albaniju na ujedinjenje, a to znači, ističe, da oni žele da upostave albansku granicu prema Srbiji na Kopaoniku.

„Dakle, granica velike Albanije može i u narednih nekoliko dana da nam se pojavi na Kopaoniku, zahvaljujući i Srbima, koji su im pomagali u tome, a moj odgovor njima je – neće biti takve velike granice na Kopaoniku. Razumem potpuno težinu sitaucije. Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Srbije da ćemo svaku vrstu naređenja koju budem izdao mnogo puta promistiti, ali ono što vam garantujem to je da, ako dođe do ekslacije sukoba i ako dođe do daljih napada na spski narod i srpski živalj… sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti”, poručio je predsednik SRbije , ističući da o tim pretnjama nije prčao prvog dana rasprave o KiM u skupštini, kako mu zlonamerni i svi oni junaci koji su ga optuživali za izdaju ne bi spočitavali da skuplja političke poene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari