Zdravko Ponoš za Danas: Pitanje dana je kada će sa državnim počastima Vučić dočekati i Kurtija, kao Zedera, premijera nemačke pokrajine 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Dolazak premijera Bavarske Markusa Zedera u petak, 16. marta, u Beograd, obeležen je najvišim počastima, čak i zaustavljanjem saobraćaja, tokom prolaska delegacije ulicama, kao i postavljenjem nemačkih zastava.

Da je takav doček bio iznenađenje i za samog Zedera, izrazio je kroz naglašenu zahvalnost u javnom nastupu, pominjući i to što je delegacija iz Bavarske dočekana i na aerodromu.

Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Zederom, odgovarajući na pitanje nemačke novinarke zbog čega je premijer Bavarske dobio takav doček kao da je predsednik ili najviši zvaničnik neke države, rekao da je on za to istupanje odgovoran, da je uveo vanredni protokol za Zedera.

– Poseta Zedera je okićena da izgleda kao državna poseta, kako bi se kompenzoao upadljiv izostanak poseta na najvišem nivou iz moćnih zapadnih zemalja, uključujući Nemačku – kaže za Danas Zdravko Ponoš, lider pokreta SRCE.

zdravko ponoš
foto FoNet Milica Vučković

Borisa Pistorijusa, nemaćkog ministra odbrane, koji je pre par meseci boravio u Srbiji, dodaje sagovornik Danasa, bi najradije da zaboravi jer, kaže dalje – su posle tog sastanka bridele uši.

– Čak je i Dzejms O’Brajan tokom nedavne posete regionu zaobišao Beograd, a on je tek pomoćnik američkog državnog sekretara – kaže Ponoš.

S druge strane, napominje dalje, ne treba da nas čudi to što Vučić posetu premijera jedne nemačke pokrajine tretira kao državnu, „imajući u vidu kako tretira Aljbina Kurtija – premijera naše otcepljene pokrajine“.

– Pokrajina je pokrajina, a to Vučić poštuje. Pitanje je dana kada će sa državnim počastima Vučić dočekati i Kurtija u Beogradu, kao Zedera. Pa da mu lepo okači kosovske zastave od Surčina do Andrićevog venca i tako mu se revanšira za skidanje tabli sa ćiriličnim natpisima od Mitrovice do Jarinja – kaže Ponoš.

Do tada, ističe, kriva mu je opozicija za progon ćirilice sa severa Kosova, kao i za vezanje neobavezno-obavezujućeg Ohridskog sporazuma uz poglavlje 35.

– A on će, do ponavljanja beogradskih izbora, Kosovo snažno da brani od napada iz tog Beograda promovišući EXPO 2027. Jer sada, EXPO je srce Srbije – zaključuje Ponoš.

Vučić i Zeder su na konferenciij, uz naznake buduće i konstatovanja dobre postojeće saradnje, posebno govorili o geopolitici i ratu u Ukrajini, odnosno Evropi. Osvrtali su se i na izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o tome da ako Evropa želi mir mora da stupi u rat sa Rusijom, da pošalje trupe u Ukrajinu.

Vučić je rekao da je Srbija „jasno stavila do znanja šta misli o onome što se dogodilo 24. februara (početak ruske ofanzive na Ukrajinu) i kroz rezolucije UN“.

Potom je rekao: Da li to znači da treba da opsujem nekog iz Rusije da bih dokazao pravovernost?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari