Vučić o tome zašto je zaustavio saobraćaj u Beogradu i podigao mere na viši nivo nego što po protokolu pripada premijeru Bavarske: Mnogo sam naučio danas od Markusa Zedera 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Mogao sam toliko toga da naučim od Markusa Zedera, najsnažnijeg lidera Zapadne Evrope, i što se tiće ekonomskog napretka Bavarske i sveukupnog odnosa prema globalnoj politici – rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Bavarske.

Bavarske kompanije zapošljavaju samo 25.000 ljudi u Srbiji – rekao je Vučić.

Potom je ponovio da je imao tu čast da čuje po pitanju geopolitičke situacije i onoga „što nam sledi“ – od Zedera.

Vučić je rekao je sa premijerom Bavarske razgovarao o važnim pitanjima, daljem unapređenju i intenziviranju odnosa sa Bavarskom.

– Predložila je naša strana sedam važnih stvari. Ekonomske saradnje, saobraćaja, poljoprivrede, zaštite životne sredine. Zamolio sam da nam pomogne u svim vidovima saradnje sa Tehničkim univerzitetom u Minhenu koji je krov Evrope po uspesima, rezultatima. Predložio sam svaku vrstu saradnje, rekao da smo spremni to i da platimo – rekao je Vučić.

Imajući u vidu da je saobraćaj u Beogradu zaustavljen kao i da su postavljene zastave u čast premijera Bavarske, novinarka iz Nemačke je postavila pitanje Vučiću zbog čega je poseta toliko za njega važna.

– Za nas je najveća uvreda da nismo dovoljno o gostoljubivi. Za nas gostopromstvo znači pruženu ruku. Mnogo sam slušao o mom gostu, imao sam priliku da razgovaram duže sa njim u Minhenu skoro, na bezbednosnoj konferenciji. Video sam da je odgovoran čovek – rekao je između ostalog Vučić, objašnjavajući svoju fascinaciju premijerom Bavarske.

Ja sam rekao da se protokol podigne na viši nivo nego što mu po protokolu pripada, rekao je.

Premijer Bavarske je rekao da mu je velika čast to što je dočekan na aerodromu.

– Hvala na ovom prizanju, to me raduje i velika mi je čast. Realizovali smo ovu posetu kako bih posetio najjaču zemlju na Balkanu, tri ministra su ovde, to ne radimo, inače. Činjenicom što se nalazimo na jugu Nemačke sebe vidimo kao posrednika, kažu često da smo i pola Balkanci jer je mentalitet drugačiji. Nisam došao ovde kao učitelj ili sudija, ili kao neko ko će vam deliti savete nego neko ko će prijateljski razmotriti kako ćemo graditi budućnost. Zalažemo se da Srbija pristupi EU, smatramo da je Evropi potrebna Srbija. Želimo da proširimo saradnju. Naš kontakt je tradicionalan, moj prethodnik je često boravio ovde i to je tradicija koju ćemo rado nastaviti i produbiti – rekao je Zeder.

Dodao je da će ustanoviti „jedno malo predstavništvo Bavarske u Beogradu koje treba da ide u intenziviranju ekonomskih odnosa, ali i nauke i istraživanja“.

– Za nas je bitno da u ova burna vremena razvijemo na bazi povrenja i zato je bitno da vodimo ove razgovore. Moderna diplomatija u Evropi treba da bude takva da se međusobno razumemo, da pokušamo da nađemo zajednička rešenja. Nećemo moći istoriju da promenimo ali možemo zajednički da učimo i da ispišemo novo poglavlje istorije u Evropi i mislim da ta Evropa bez Srbije neće moći da se razvija – rekao je Zeder.

Vučić o tome zašto je zaustavio saobraćaj u Beogradu i podigao mere na viši nivo nego što po protokolu pripada premijeru Bavarske: Mnogo sam naučio danas od Markusa Zedera 2
Prinskrin TV Pink

Aleksandar Vučić je uoči obraćanja javnosti uručio Orden Republike Srbije na lenti predsedniku Vlade Bavarske.

Tokom konferencije za novinare posebna pažnja je bila usmerena na rat u Ukrajini.

Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, rekao je predsednik Srbije, ali je Srbija takođe jasno stavila do znanja šta misli o onome što se dogodilo 24. februara i kroz rezolucije UN.

Vučić: Da li to znači da treba da opsujem nekog iz Rusije da bih dokazao pravovernost?

– Da li to znači da treba da opsujem nekog iz Rusije da bih dokazao pravovernost? Bolje da se razmišlja kako da uspostavimo mir. Srbija je suverena i nezavisna zemlja na evropskom putu i ne mislim da treba bilo kome da dokazujemo bilo šta. Uvek ćemo poštovati sve norme i znati ko je taj ko je prekršio povelju UN. Neki su u stanju da kažu da to nije važno, a mi nemamo dvostruke aršine. Kada Rusija učini nešto loše mi to kažemo. Mi smo mali, tvrdoglavi i slobodni i želimo da tako ostane. Želim da se zahvalim ministru predsedniku Zederu na rečima koje su lek za dušu za naše građane – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari