Šta su Vučić i Zeder rekli o Makronovoj izjavi da Evropa treba da se sprema za rat? 1Printskrin TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da će Zapad ili ući u potpuni sukob sa Rusijom ili će se uz pomoć SAD i Kine uspostaviti neka vrsta dugoročnog primirja, te da Srbija mora da bude spremna na oba scenarija.

Dugotrajno primirje, ako ne trajni mir, dodao je, značilo bi ogromno olakšanje za svet.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da bi Evropa trebalo da se pripremi za rat ako želi mir, te da se predsednik Rusije Vladimir Putin neće zaustaviti u Ukrajini ako u toj zemlji ostvari pobedu.

U intervjuu francuskim televizijama TF1 i France 2, Makron je upozorio zapadne sile da ne pokazuju bilo kakve znake slabosti prema Rusiji i ponovio svoj stav da ne treba isključiti slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu, mada je dodao da sadašnja situacija to ne zahteva, ali da Evropa mora da drži otvorene „sve opcije“ u slučaju da se rat proširi.

„Ukoliko se bude išlo u pravcu sukoba plašim se da time niko neće dobiti ništa i da bi odneo više žrtava nego Drugi svetski rat što je bilo apsolutno nezamislivo za 21. vek posebno imajući u vidu nuklearne kapacitete suprotstavljenih strana“, rekao je Vučić na pitanje novinara nakon sastanka sa predsednikom vlade Bavarske Markusom Zederom.

Dodao je da će to uticati na Srbiju koja je mala i u tom smislu beznačajna.

„Moramo da budemo spremni i za jedno i za drugo rešenje, a ubrzano se približavamo ili jednom ili drugom i to ćemo znati u narednih 100 dana“, naveo je srpski predsednik.

Zeder je izjavio da treba ponovo aktivirati Vajmarski trougao između Francuske, Nemačke i Poljske.

„Mene malo brine nemačko-francuski odnos u Evropi, poslednje nedelje su bile obeležene različitim mišljenjima, nadam se da ćemo to moći da prevaziđemo. Definitivno ne bismo slali nemačke vojnike u Ukrajinu, ali ćemo rado podržati i novčano i u vidu oružja“, dodao je.

Rusija, navodi, napreduje na frontu i nije zainteresovana za mirovne pregovore te je važno podržati Ukrajinu.

Još je istakao i da je iluzorno da će bilo kakvo rešenje na međunarodnom planu biti pronađeno pre američkih predsedničkih izbora.

„Ali se nadam da ćemo u toku ove godine imati zajedničku stratešku ideju jer cilj nije da se rat proširi nego da u dogledno vreme ostvarimo primirje“, naveo je Zeder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari