Vučić uručio orden za izuzetne zasluge Viktoru Orbanu 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije/Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Ceremoniji na Andrićevom vencu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Vučić je i na Instagram nalogu Budućnost Srbije poželeo dobrodošlicu Orbanu:

„Dobro došao, dragi prijatelju. Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje“, naveo je Vučić.

Orban: Branimo južna vrata Evrope

Priznanje „ne shvatam kao odlikovanje za ono što sam do sada učinio već za ono što ću od danas činiti u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva“, rekao je Viktor Orban obraćajući se novinarima posle sastanka sa Vučićem.

Mađari i Srbiju imaju zajednički posao, a to je da odbranimo južna vrata Evrope, to je misije naše dve zemlje, rekao je danas premijer Mađarske Viktor Orban posle sastanka sa predsednikom Srbvije Aleksandrom Vučićem.

Vučić uručio orden za izuzetne zasluge Viktoru Orbanu 2
Foto: FoNet/AP

Povodom politike sankcija Evropske unije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini, rekao je da „niko od nas nije u lakoj situaciji“.

Priroda sankcija je takva da se o njima odlučuje na mestima koja su daleko od zemlje protiv koje se uvode, rekao je mađarski premijer i dodao da je Mađarska „bliže sankcionisanoj zemlji Rusiji“.

„Evropljani su energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina. Takva stvar je neuobičajena u istoriji i ne može voditi ka dobrom“, rekao je Orban i izrazio želju da se „politika sankcija u Briselu stavi na razumnije temelje“.

Na pitanje povodom osuda Evropskog parlamenta (EP) zbog „namernih i sistematskih napora madjarske vlade“ da potkopa evropske vrednosti, Orban je rekao da je odluka EP „u domenu vica“. „Ne smejemo se jer je to veoma dosadan vic“, rekao je Orban.

U EP postoji levičarska većina tako da se, kako je rekao Orban, „ne radi o formiranju objektivnog mišljenja“, a usvojeni dokument se može nazvati „pamfletom“.

Govoreći o migrantskim talasima, rekao je da ih Srbija i Mađarska treba da kanališu u „određeni istorijski kanal“.

Istorija, geografija i viševekovno prijateljtvo vezuju dva naroda i hvala vam što smatrate da sam dostojan odlikovanja Srbije, rekao je Orban.

Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva radimo na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji, rekao je Orban.

On se našalio da je prijateljstvo okrnjeno samo u jednoj stvari – u vaterpolu, da tu moraju da se bore u bazenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari