Vučić i Lajčak danas u Beogradu 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Sastanak će biti održan u 12.30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Tema razgovora je situacija na Kosovu i Metohiji.

Kako je preneo Kosovo onlajn pozivajući se na RTK1, Lajčak će sutra boraviti u Prištini.

Očekuje se da će se Lajčak sastati sa predstavnicima lokalnih institucija, ali još nema potvrde da li će biti održan sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin).

U međuvremenu, već je potvrđeno održavanje sastanka sa zamenikom premijera i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem (Bislimi).

Lajčak je sinoć na Fejsbuku saopštio da je prošle nedelje na sastancima u Briselu sa sagovornicima razgovarao o dijalogu, brojnim dešavanjima u regionu i nedavno održanim izborima u Srbiji, ali nije najavio šta će biti teme razgovora sastanaka koje će imati danas i sutra.

Sastanak Lajčaka i Vučića dolazi dan pošto su ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu zatražile obustavu primene odredbe pravilnika Centralne banke Kosova kojom se utvrđuje da je jedina valuta za gotovinsko plačanje na Kosovu evro.

U izjavi se ističe da predstavnici velike petorke (Kvinte) naglašavaju da ta uredba, za koju se očekuje da stupi na snagu 1. februara, izaziva zabrinutost zbog uticaja na sredine sa srpskom većinom.

Kako je navela Kvinta, traži se da se o tom pitanju razgovara u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, koji vodi Evropska unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari