"Vučić je sada spreman na sve ustupke Kurtiju": Dušan Janjić o bezuslovnom izlasku Srpske liste na izbore 1foto FoNet Ana Paunković

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao Srpsku listu da bezuslovno izađe na izbore samo da bi izbegao odgovornost za veliki broj pogrešnih odluka u poslednjih godinu dana.

Janjić je agenciji Beta kazao da je Vučićev poziv da se izađe na izbore još jedan u nizu pogrešnih poteza jer, kako je rekao, Vučić neće da se suoči s greškom i posledicama kada je povukao Srbe iz kosovskih institucija.

„Ovim pozivom Vučić je legalizovao i podstakao Kurtija (Aljbin, kosovski premijer) da nastavi sa svojom politikom prema severu Kosova, s tim što je preuzeo deo Kurtijeve odgovornosti za lošu bezbednosnu i političku situaciju na severu. Vučićev cilj je da međunarodnoj zajednici skrene pažnju s procesa protiv Milana Radoičića, a sve na štetu srpskog naroda na severu Kosova“, ocenio je Janjić.

Naglasio je da je kosovski premijer Kurti „otpisan političar“ i da Vučić nije trebalo da mu „pruži ruku“.

„Kada je Žozep Borelj izbacio iz ofisa Kurtija, nakon što mu je ovaj tražio smenjivanje Miroslava Lajčaka, Kurti je za Brisel postao otpisan. Vučić je to morao da zna i nije smeo da po pitanju izbora pruža Kurtiju ruku“, kazao je Janjić.

Naglasio je da izbora na severu Kosova neće biti pre proleća sledeće godine, jer je Kurti, nakon prihvatanja Srpske liste da izađe na izbore, rekao da se izbori mogu raspisati i održati samo po administrativnim uputstvima Prištine.

Dodao je da je Srpska lista još jednom diskreditovana jer se pretvorila u megafon Aleksandra Vučića.

„Oni su odmah potrčali da pozitvno odgovore na Vučićev poziv da prihvate izlazak na izbore, ali ih je dočekao Kurtijev kroše koji je poručio ‘mogu izbori, ali po administrativnim uputstvima’. Ako bi se održali izbori po uputstvima iz Prištine, to bi bilo tek na proleće i značilo bi da Beograd i Srpska lista odustaju od formiranja Zajednice srpskih opština i povlačenja kosovske policije sa severa Kosova“, istakao je Janjić.

Vučić je sada spreman na sve ustupke Kurtiju, rekao je, samo da se ne govori o njegovoj krivici za tragične događaje u Banjskoj 24. septembra.

„Srbi na Kosovu se veoma zabrinuti i razočarani jer su shvatili da Beograd više nema nikakav odgovor i moć da im pruži bilo kakvu pomoć. Srpska lista više nije politički igrač. Sada bi bilo dobro kada bi Srbi na Kosovu izabrali nove političke predstavnike, koji nisu iz kriminala i Beograda“, zaključio je Janjić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari