Vučić: Novi otkop u Kolubari obezbeđuje ugalj za narednih 60 godina 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Rudarski basen (RB) Kolubara srce energetskog sistema zemlje i da će novootvoreni površinski otkop Radljevo-Sever obezbediti ugalj za sledećih 60 godina.

„Skoro 500 miliona evra biće uloženo u ovaj kop, tim ćemo garantovati oko 60 godina snabdevanja uglja iz ovog kopa, dok se ne bude dalje širio“, rekao je Vučić nakon obilaska i dodao da će taj kop obezbeđivati oko 13 do 13,5 miliona tona uglja gdišnje.

Vučić je naveo da se na kopu Radljevo-Sever radi na otkrivkama od oktobra prošle godine, kao i da će tu prvi ugalj biti iskopan 2022. godine.

On je zahvalio svim rudarima „Kolubare“ na zalaganju, jer su omogućili da i za vreme pandemije korona virusa i vanrednih okolnosti snabdevanje električnom energijom u Srbiju bude neometano.

Poručio je zaposlenima i da neće biti otkaza, niti smanjenja plata, ističući da, ukoliko zemlja bude ekonomski uspešna, do kraja godine može biti novog povećanja plata.

Vučić je kazao da je pred Srbijom težak zadatak obnove ekonomije nakon krize izazvane pandemijom korona virusa.

„Moramo sa entuzijazmo i energijom da uđemo u ekonomski opravak zemlje i da iskoristimo potencijal. Uveren sam da ćemo biti najbolji u Evropi“, naveo je on.

Rekao je i da su da sve međunarodne finansijske institucije navele da će Srbija lakše podneti krizu nego druge zemljle.

„Javnim investicijama ne samo da možemo da spasemo ekonomiju već i da pomognemo privatni sektor da izađe iz ove situacije“, poručio je Vučić.

Vučić: Novi otkop u Kolubari obezbeđuje ugalj za narednih 60 godina 2
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Plan ekonimske pomoći privredi i građanima, koji je donele Srbije je, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih programa za oporavak zemlje koji postoji u celoj Evropi, jer je zasnovan na realniom novcu i činjenici da Srbije ne sme da pređe 60 odsto zaduženostu u odnosu na BDP.

Vučić je kop obišao sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, ministrom finansija Sinišom Malim i v. d. direktora EPS-a Miloradom Grčićem, uz prisustvo radnika „Kolubare“.

Ministar finansija Mali rekao je da je „ceo svet prošao kroz najveću krizu i da se taj najcrnji scenario nije desio u Srbiji“.

„Srbija uz vaš rad i angovanje izlazi iz krize kao pobednik“, rekao je Mali, obraćajući se radnicima.

Dodao je da je Vlada Srbije „izašla sa najboljim scenarijom pomoći od 5,1 milijardu evra što je oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)“.

„Prihvatili smo da najveći teret bude na našim plećima, a ništa od ovoga ne bi bilo da nije bilo teških reformi koje je predsednik započeo 2014. godine“, rekao je Mali.

Istakao je da Srbija želi da do kraja godine bude „prva u Evropi po stopi rasta i da bude bar na nuli“.

On je rekao da će se nastaviti investicije od 14 milijardi evra u narednih pet godina u infrastrukturu, vrtiće, škole, vodovod i kanalizaciju, stanove i da će prosečna penzija 2025. godine biti 400 evra, a plata 900 evra.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je rast u proizvodnji uglja u ovoj godini, zahvaljujući radu rudara, bio 5,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, a šest osto u aprilu.

„Rudari su pokazali snagu i u teškim vremenima i organizovali rad u tri smene i obezbedili energetsku stabilnost“, reko je Antić.

Istakao je da su nastavljeni svi veliki investicioni energetski projekti, a da 2022. godine kreće isporuka uglja iz Radljeva koja će obezbediti energetsku sigurnost i snabdevanje termoelektrane „Kolubara B“.

Rezerve uglja na ovom kopu su oko 400 miliona tona.

Na otkopu Radljevo-Sever trenutno radi 110 rudara, a planirano je da u budućnosti bude angažovano od 500 do 600.

Zalihe uglja u RB Kolubara iznose najmanje 2,1 milijardu tona, a taj rudarski basen godišnje obezbedi oko 30 miliona tona uglja.

Vučić: Novi otkop u Kolubari obezbeđuje ugalj za narednih 60 godina 3
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je izjavio i da mu se ne žuri na izbore, već da su oni redovni i da ga protivnici svake godine optužuju da će priznati nezavisnost Kosova ali da se o tome ne vode nikakvi razgovori.

„Što se Kosova tiče niti sa nekim razgovaramo, niti postoje bilo kakvi razgovori, niti postoje bilo kakve ideje, niti postoji bilo kakvo rešenje na stolu oko bilo čega“, izjavio je on.

„Uvek ću da se zalažem za očuvanje mira, ali kad god je bilo potrebno da pokažem snagu i čvrstinu srpske politike, ja sam bio taj koji je to radio i po pitanju i Kosova i Metohija i opstanka našeg naroda“, dodao je Vučić.

On je istakao da njegovi politički protivnici još od 2012. godine svake godine najavljuju da će baš te godine Vučić priznati Kosovo, i da je na to navikao.

On je odbacio tvrdnje da mu se žuri na izbore jer je, kako kaže, prošlo četiri godine od poslednjih izbora i oni su redovni.

Vučić o hapšenju episkopa: Ne možemo da se mešamo u drugu državu, ali je reč o SPC i srpskom narodu

On je povodom hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija rekao da ne može da se meša u poslove druge države, da je potrebno birati reči, ali da je ipak reč o pitanju koje se tiče Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda.

Episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika SPC određeno je zadržavanje do 72 sata zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa u Crnoj Gori.

„Zato sam i ranije zamolio i izrazio uverenje da će vlasti Crne Gore to razumeti. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima to možemo, da budemo uz svoj narod i svoju crkvu“, kazao je Vučić prilikom obilaska novootvorenog površinskog kopa Radljevo-Severak u sastavu Rudarskog basena Kolubara.

Komentarišući istraživanje „SeConS“ grupe koje navodi da je tokom pandemije korona virusa i vanrednog stanja posao u Srbiji izgubilo oko 200.000 ljudi, Vučić je kazao da ne zna šta je „SeConS“ grupa i demantovao te navode.

„Vi možete da izađete sa istraživanjem da je četiri miliona ljudi izgubilo posao. Nemojte da izmišljate, čuj ‘SeConS’ grupa. Palo nam na pamet da kažemo nešto protiv nekoga. Znamo da je Zemlja ravna ploča i ima više pristalica nego ‘SeConS’ grupa“, rekao je on.

Na pitanje ko će biti odgovoran ako se pogorša epidemiološko stanje zbog nedavnog održavanja političkih skupova, Vučić je rekao da treba slušati struku, a da za okupljanjima nema potrebe.

Rekao je da opozicija može da organizuje skupove ako želi, a da će to „pokazati ljudima odnos prema odgovornosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari