Vučić o sankcijama Rusiji: Rade Basta je za sankcije jer voli da ga vole oni za koje misli da su najmoćniji u svetu 1Foto: printscreen / RTS

Predsednik Srbije rekao je večeras na RTS  da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je na evropskom putu a koja ima samostalnu politiku, odnosno da „ambasadori ne određuju po kafanama ko će biti ministar“.

Naveo je kao primere da navode da Zorana Mihajlović ne sme da bude smenjena zbog stranog uticaja, ali da je i pored toga smenjena, kao i da Aleksandar Vulin ne sme da bude postavljen na mesto BIA

„Rade Basta voli da se uvedu sankcije ne jer se on razume, nego zato što voli da ga neki vole. Al ne u narodu, nego ti za koje misli da su najmoćniji na svetu, ali nemam ništa protiv dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi“, rekao je on i napomenuo da članovi stranke smeju da imaju različite stavove, ali da ministar mora da poštuje politiku Vlade Srbije.

Rekao je i da su Sanja Jović i Suzana Vasiljević, njegove savetnice, bliže tome da se sankcije uvedu, ali da ima deset savetnika koji za to nisu, te da odluke na kraju on donosi.

Predsednik je ponovo poneo svoju „kinesku tablu“.

Poručio je da Srbija želi da održi svoju vojnu političku neutralnost, te da želi da ide ka Evropskoj uniji, jer boljeg puta nema.

Novinar Gorislav Papić ga je vratio na stolicu sa table kako bi pričali o geopolitičkim temama, te su onda krenuli da govore o izjavama ambasadora SAD Kristofera Hila i „stubovima spoljna politike Srbije“.

Izjava Hila povodom godišnjice bombardovanja veoma dobra i fer

Vučić je rekao da se često Hilove izjave izokreću, a da su četiri stuba spolitike i dalje jednako snažni, iako će na dalje doći do sukoba između Kine i SAD.

Izjava američkog ambasadora Kristofera Hila povodom godišnjice bombardovanja Jugoslavije bila „veoma dobra i zaista fer“.

Povodom saučešća koje je Hil uputio porodicama poginulih u ratovima 1990-ih i NATO bombardovanju i njegove izjave da narod Srbije ne treba da zaboravi vreme 1999. godine, ali da „veruje da ima dovoljno snage da potisne ogorčenje“, Vučić je rekao da je to bio pokušaj približavanja SAD i Srbije.

„Izjava gospodina Hila je bila veoma dobra, zaista fer. Da li ispunjava sve naše zahteve i želje, ne ispunjava, ali je bila pokušaj da bolje razumemo Ameriku i Amerika nas“, kazao je Vučić za RTS.

Vučić je rekao i da nije tačno da je Vašington trenutno najčvršći od četiri stuba srpske spoljne politike (Brisel, Vašington, Moskva i Peking), već da su svi oni „dovoljno snažni“, iako je, kako je kazao, „činjenica da su se dve sile nedvosmisleno izdvojile“ u svetu, SAD i Kina.

Predsednik Srbije je rekao i da „više nikada neće biti unipolarnog sveta“ i da može da bude bipolarni (SAD i Kina sa svojim saveznicima) ili multipolarni.

„Srbiji bi naravno više odgovaralo da bude multipolarni, tada bismo mogli da čuvamo svoju samostalnost i nezavisnost. Mi do sada uspevamo da čuvamo svoju nezavisnost i vojnu neutralnost, Srbija ne želi da se svrstava ni uz NATO zemlje ni uz ODKB. To za sada uspevamo, a da li ćemo uspeti, ne mogu da se zaklinjem, niti bi to bilo ozbiljno i odgovorno“, naveo je.

Dodao je da se Srbija nalazi na evropskom putu i da želi da ide ka Evropi jer bez nje „ne može da uradi mnogo toga“, iako „zna koliko su teški uslovi, posebno oko Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari