Vučić očekuje pomoć Rumunije 1Foto: Twitter / predsednik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predsednika Rumunije Klausa Vernera Johanisa zamolio da pomogne naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, javio je RTS.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Johanisom rekao da je rumunskog kolegu, za koga je rekao da ima nemerljiv ugled u Evropi, SAD i svetu, upoznao sa razgovorima o Kosovu koje je imao nedavno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa zvaničnicima EU, kao i o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa.

Kako je rekao, Rumunija je najveća zemlja u regionu, i imajući u vidu i da je jedna od pet zemalja članica EU koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova, zamolio je da upravo i iz tog, neutralnog i drugačijeg ugla pomogne da do kompromisa dođe.

Vučić je istakao da Johanis ima veliki ugled u svetu i da ga je zamolio i za ličnu i podršku Rumunije naporima Srbije za pronalaženje kompromisnog rešenja.

Ponovio je da je stav Srbije da ne može da se dogodi da jedni dobiju sve i drugi izgube sve, već i jedni i drugi da budu pomalo nezadovoljni i da bi to bilo rešenje koje bi bilo fer i jedino pravično.

Poručio je da je zahvalan na činjenici da Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova.

Srbija je veoma zadovoljna što će Rumunija predsedavati EU početkom 2019. i moguće je da će to biti i odlučujući period za evropsku budućnost Srbije, izjavio je Vučić i istakao da Srbija polaže velike nade u rumunsku podršku.

Moguće da period rumunskog predsedavanja EU „baš bude vreme“, u kojem Srbija treba da rešava neke od svojih najvećih problema sa kojima se suočava, ne decenijama, već vekovima, istakao je on.

Vučić je ukazao da Srbiju i Rumuniju vezuje tradicionalno prijateljstvo.

„Retki su narodi sa kojima u regionu nismo ratovali i sukobljali se, a sa Rumunijom nismo“, podvukao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o nacionalnim manjinama.

„Ja mogu da govrim o položaju Rumuna u Srbiji“, naveo je Vučić i dodao da će biti urađene značajne stvari posle kojih će i Klaus Johanis moći da kaže – ovo su konkretni rezultati.

Objasnio je da se to tiče informisanja na rumunskom jeziku, odeljenja u školama na rumunskom i boljeg vremena održavanja nastave.

Predsednik Srbije sastao se danas u Bukureštu sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom sa kojom je razgovarao o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima.

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dve države koje predstavljaju model dobrosusedstva u regionu i zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije u pogledu članstva Srbije u EU. On je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Vučić istakao je da je srpska strana zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i naglasio da Srbija veoma ceni to što je Rumunija smatra najvažnijim ekonomskim partnerom u regionu.

On je rekao da robna razmena između dve zemlje kontinuirano raste i da postoji prostor za unapređenje saradnje u automobilskoj, hemijskoj i građevinskoj industriji.

Dvoje sagovornika konstatovali su da je neophodno raditi na otvaranju graničnih prelaza i rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture Beograd – Temišvar – Evropski pravac, kao i izgradnji autoputa Beograd – Temišvar.

Tema razgovora bio je i položaj nacionalnih manjina u obe države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari