Vučić počeo konsultacije o novoj Vladi u Predsedništvu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije.

Prvi u zgradu na Andrićevom vencu ušli su predstavnici Koalicije Albanaca doline. Narodni poslanik ove koalicije ranije je izjavio da ne bi prihvatio eventualnu ponudu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da postane član Vlade Srbije.

U 10.15 u Predsedništvo Srbije na konsutacije trebalo je da dođu predstavnici SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin, ali su oni saopštenjem obavestili javnosti da neće doći na razgovore.

Saopšteno je da su oni stranka “koja zastupa i štiti interese Bošnjaka u Srbiji”, kao i da su “rukovodstvo, članstvo i simpatizeri u žalosti zbog genocida koji su izvršile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodim u Srebrenici”.

“Što se tiče nove Vlade Srbije, nakon imenovanja kandidata za predsednika Vlade, zavisno od konceptra i programa Vlade, SDA Sandžaka će doneti odgovarajuću odluku i obavestiti javnost”, navodi se u saopštenju.

U 11.30 sa Vučićem će se sastati predstavnici koalicije Zajedno za Vojvodinu, ali će od dva poslanika ove koalicije na razgovore, kako je najavljeno, doći samo Tomislav Žigmanov, dok Aleksandar Olenik tvrdi da sa Vučićem može da razgovara samo pod uslovom da je Srbija uvela sankcije Rusiji.

Kako se to nije dogodilo dosad, kaže Olenik, sa predsednikom nema o čemu da razgovara.

Poslednji danas na konsultacije će doći predstavnici izborne liste Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SSP) – Usame Zukorlić . Ti razgovori trebalo bi da počnu u u 12.45.

“Želimo da Stranka pravde i pomirenja preuzme ozbiljnu ulogu u najavljenoj manjinsko-inkluzivnoj Vladi. Da radimo u korist i Bošnjaka i države Srbije, ali i pripadnika svih nacionalnih manjina, kao stranka koja je imala najviše glasova Bošnjaka, i koja u isto vreme reprezentuje širi krug nacionalnih manjina u Srbiji što su pokazali i rezultati na prethodnim održanim izborima u našoj zemlji”, istakao je ranije Edin Đerlek, generalni sekretar SPP.

Konsultacije sa 12 parlamentarnih lista o formiranju nove vlade trebalo bi da traju do utorka, 19. jula, ali su pojedine opozicione stranke već najavile da na te konsultacije neće doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari