Vučić: Ovo što se do sada dešavalo je bilo ništa u odnosu na ono što nam sledi 1Foto: printscreen / TV Prva

Aleksandar Vučić, presednik Srbije, rekao je da „nam prestoji najveća kriza u svetu od Drugog svetskog rada u pravom smislu te reči“, te dodao da ovo što se do sada dešavalo „je bilo ništa u odnosu na ono što nam sledi“.

„Kad kažem skoro pa ništa, zanči do sada nekih 350.000 ili 300.000 ubijen ljudi, proteranih 7.000 ljudi, govori o Rusiji i Ukrajini, interno raseljenim, brojnim stranim plaćenicima koji su stradali. Neko bi rekao što je mnogo mnogo je, nije ovo je tek početak. Znam da nam predstoji stvari koje će nam se desiti. Sledi nam eskalacija u narednih pet-šest meseci i to će se na našu zemlju odraziti tako što će pritisci na našu zemlju u pogledu odnoisa na Rusku Federaciju biti trostruko snažniji i strahovito snažni pritisci oko Kosova i Metohije. Više nije sasvim jasno ko pobeđuje u ratu, iako je pre šest meseci se činilo da Ukrajina uz podršku kolektivnog Zapada pobeđuje, a juče se u Politiku pojavio tekst da li je moguće da Putin pobedi. Sad imate s jedne strane zapadno jedisntvo, a niste imali rusko jedinstvo, a sada ga imate pogotovo nakon slanja tenkova Ukrajini. Ni Šolcu niste mogli to da zamerite jer nije mogao tome da se odupre“, naveo je on.

Rekao je da služeći logikom „gvozdenih determinanti“ kada vidi da niko ne može da se odupre, znači da nam sledi veliki haos, te napomenuo da slede „veliki svetski izbori“ i u SAD i Velikoj Britaniji.

Naveo je da Zapad želi da završi sa Balkanom kako Rusija ne bi imala pristup Balkanu, kao ni da imaju  uticaj sve do Belorusiji, kada se priča o Rusiji.

„Naša zemlja će biti između čekića i nakovnja. Ko god da pobedi, teško po nas svakako. Mi smo retki koji govorimo o miru, jer bi on bio dobar za sve nas. Ako na Zapadu spomenete mir, vi ste Putinov agent, a ako ga spomenete u Rusiji, reći će jeste jeste, al ajde da prvo ispunimo ciljeve specijalne operacije. Više ni misice i mistere ne smeju da kažu da su za mir u svetu“, rekao je predsednik Srbije.

Rekao je i da je mora da se računa i o duši naroda, kao i od ekonomskim i drugim faktorima.

Naveo je da se plaši da nemaju mesece na raspolaganju kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

„To vam je kao kad onaj koji ima gangrenu kaže da neće da mu seku nogu, ali ima da mu sečem nogu, jer će  život se nastaviti“, slikovit je Vučić.

Upitan za izjave američkog i ruskog ambasadora o Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić je rekao da će Srbija slušati sebe, ali da šta to znači još neće reći.

Na pitanje za izjavu bivšeg predsednika Borisa Tadića da se u UN otvori pitanje Kosova pitao je šta smisao toga i da je taj predlog „mnogo glup“.

„Jel vi hoćete ludim da me napravite, Zapad je shvatio da napravi grešku i Boris Tadić je shvatio da je Zapad shvatio da je da je napravio grešku kosovskim presedanom?!“, pitao je Vučić voditeljku tokom razgovora o Tadićevom predlogu.

Nije želeo ni da komentariše isprva Tadićevu izjavu, ali ni izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o Kosovu, jer ju je sutratad promenio.

„Pričao sam sa Makronom jednom do četiri ujutru i on je o tome pisao u knjizi ili u velikom intervjuu. Rekao mi je da ‚Ne slažem se sa tobom Aleksandre 90 odsto, ali sve i da se slažem misliš li da ćemo mi ili Nemačka povuči svoje poteze. Igraj u datim uslovima i izvuci najbolje moguće. Digao si ekonomiju i izvuci najviše što možeš za svoju zemlju‘. Mi smo nagrabusili i šta sad sa tim. Izgubili smo brojne mostove, nevino stradale…“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari