Vučić s ministrom spoljnih poslova Italije posetio sajam vina VinItali u Veroni (VIDEO) 1Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas s ministrom spoljnih poslova Italije Antoniom Tajanijem posetio italijanski sajam vina VinItali u Veroni.

Vučić je u društvu premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Dimitra Kovačevskog obišao sajam na kojem se vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije predstavljaju na zajedničkom štandu Otvoreni Balkan.

„Hvala na divnom dočeku“, napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je ovom prilikom da Italija želi da Zapadni Balkan bude punopravni član Evropske unije.

Tajani je istakao da Italija želi da više radi sa Zapadnim Balkanom i najavio će sutra u Rimu biti održana ministarska konferencija na kojoj će učestvovati svi šefovi diplomatija država Zapadnog Balkana.

„To je snažna poruka Italije, želimo vas sa nama, kao punopravne članove EU“, istakao je Tajani na štandu Otvorenog Balkana.

On je dodao da je VinItali važan događaj, ne samo za italijanska vina, već i za prijateljske zemlje i da sa Zapadnog Balkana dolazi dobro vino.

„Važno je da ojačamo našu saradnju i kroz naš zajednički identitet. Piti vino nije samo gastronomija, već naš identitet. Sedeti uz dobro vino znači i više prijatelja“, poručio je Tajani.

Predsendik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako veruje da će zajednički nastup na VinItaliju privući pažnju italijanskih vinara i ljubitelja vina i da se nada da će dovesti više italijanskih vinara na sajam vina koji Otvoreni Balkan organizuje u novembru.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski naveo je da su na štandu predstavljena najbolja vina iz Albanije, Srbije i Severne Makedonije.

„Ovo je prilika da italijani probaju naša vina i da unapredimo saradnju na mnogim drugim poljima“, rekao je Kovačevski.

Premijer Albanije Edi Rama naglasio je da su Srbija, Albanija i Severna Makedonija u Veroni „ne sa flašama krvi, već sa flašama vina“.

„Za nas proizvodnja vina i saradnja u tom poglednu znači ne samo saradnju u poljoprivredi, već alat mira i saradnje“, rekao je albanski premijer.

Sa Vučićem na sajmu VinItali su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ministarka poljoprivrede Jelana Tanasković i ministar trgovine Tomislav Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari