Vučić s Voznijakom podseća na Vučića s Đulijanijem: Da li je poseta suosnivača Epla u funkciji kampanje? 1Foto: Print screen Pink

Dolazak inženjera računarstva i suosnivača kompanije Epl Stiva Voznijaka u Beograd i njegovi susreti sa članovima vlade i predsednikom države teško je shvatiti kao njihovu redovnu državničku aktivnost baš pred finiš izborne kampanje.

Voznijak i njegova supruga su čak postali i državljani Srbije i nosioci srpskih pasoša, što je na konferenciji za novinare saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je naveo da je najvažnija tema Voznijakove posete bilo obrazovanje.

Voznijak je rekao da će zastupati interese Srbije do kraja života i da je od ministra finasija slušao neverovatne priče o planovima za napredak.

Stručnjak za marketing Nikola Parun za Danas kaže da predsednik ovde deluje u sklopu svakodnevnih aktivnosti koje ne mogu da stanu jer smo u kampanji.

– Ali baš jer smo u kampanji, ova počast ali i svaka druga atrakivna aktivnost je u svojoj suštini funkcionerska kampanja – kaže on.

I istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać smatra da se ova Vučićeva aktivnost sa Stivom Voznijakom može shvatiti kao kampanjska aktivnost sa dve poruke.

– Prva je standardna ekonomska Vučićeva poruka o investicijama, povoljnoj ekonomskoj klimi, da će biti stabilnosti, boljitka i plata. Druga poruka je da Srbiju tj. predsednika Vučića posećuje tehnološki gigant koji dobija državljanstvo. Što znači cenjenost Srbje u svetu. Sve je to u funkciji kampanje i usmeremo na glasače – zaključuje Bursać.

Voznijaka je u Srbiju, kako je rekao Vučić, doveo bivši teniser Janko Tipsarević. Predsednik je rekao i da mora da razočara one koji misle da mu je dolazak plaćen, pa je rekao da je ovaj kompjuterski stručnjak sam platio kartu dovde.

Forbs u Srbiji je objavio da je Voznijaka moguće angažovati, a prema podacima sa različitih inostranih sajtova (Celebrity speakers bureau, Spiking.com, Executive speakers bureau) , cene njegovog angažovanja za javne nastupe, kreću se od 75.000 do milion dolara po nastupu.

Opravdanost sumnji u to da li je Voznijak plaćen ili ne, dolaze iz ne tako davne prošlosti i kampanje 2012. jer Voznijak nije jedini svetski poznati stranac kojeg je Vučić dovodi u Beograd tokom kampanje.

Vučić s Voznijakom podseća na Vučića s Đulijanijem: Da li je poseta suosnivača Epla u funkciji kampanje? 2
Foto: Print screen Pink

U aprilu 2012. je na poziv naprednjaka u Beograd došao nekadašnji gradonačeknik Njujorka Rudolf Đulijani, koji je sa tadašnjim kandidatom za gradonačelnika Beograda Aleksandrom Vučićem razgledao Beograd sa reke. Tada naprednjaci nisu dostavili Agenciji za borbu protiv korupcije podatke o troškovima Đulijanijevog boravka u Beogradu iako je Vučić najavio da će to učiniti do kraja dana ili sutradan.

– Nismo platili ni dinar, ni Đulijaniju, niti bilo kojem članu njegovog tima. Đulijani je boravio u privatnoj poseti i prijatelji koji su mu bili domaćini zamolili su da u okviru posete Beogradu bude i gost Vučića – tvrdi SNS u odgovoru Agenciji, koji je potpisao Tomislav Nikolić.

Kako je CINS tada pisao, iako Đulijaniju preko računa SNS nije plaćen put u Beograd, troškovi organizacije njegovog boravka jesu.

Kako je navedeno, firma Ruskin & Hunt je u ime SNS-a za vreme Đulijanijeve posete organizovala manifestaciju „Beograd na vodi“ (19. aprila), konferenciju za štampu u Medija centru i predavanje u Domu omladine (20. aprila), što su naplatili oko 283 hiljade dinara.

„Ipak, izostavili su informaciju da su plaćali i VIP salon koji je Đulijani koristio na aerodromu Nikola Tesla prilikom dolaska i odlaska iz Beograda. Za ovo je plaćeno oko 105 hiljada dinara. SNS taj trošak nije prijavila Agenciji, iako se iz njihovog dopisa aerodromu vidi da je upravo ova stranka tražila da im obezbede korišćenje VIP salona za Đulijanijevu posetu“, pisao je CINS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari