Vučić: Sa predsednikom Sisijem dogovoren izvoz srpske pšenice u Egipat 1Beograd, 20.07.2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi sastali su se danas u Palati Srbija u Beogradu. (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

„Ono što je važno za Egipat ali i za nas, jeste da ćemo ustanoviti dobru saradnju u prodaji žitarica Arpaskog republici Egipat, počev od pšenice za koju smo dobli sertifikat za izvoz u Egipat nedavno, dobili smo i za jabuku a uskoro nadamo se i za goveđe meso“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Egipta Abdelom Fatah el Sisijem, koji je prvi egipatski predsednik koji je posetio Beograd u poslednjih 35 godina.

Abdel Fatah el Sisi boravi u trodnevnoj poseti Beogradu gde je dočekan na najvišem državnom nivou, uz sastanke delegacija dveju zemalja, a u Srbiju je Sisi doputovao nakon posete Nemačkoj, zbog čega je predsednik Srbije posebno izrazio zahvalnost.

„Hvala predsedniku Sisiju što je pravo iz Nemačke došao u Beograd a posle toga ide u Pariz u posetu predsedniku Makronu, što je između te dve najveće zemlje došao u posetu Srbiji. To u našoj zemlji razvija osećaj ponosa ali i dodatog poštovanja prema vašoj zemlji“, naveo je Vučić u obraćanju posle sastanka sa Sisijem.

Predsednik Srbije naglasio je da su teme susreta bile politička, ali pre svega ekonomska saradnja i u toj oblasti su postignuti najvažniji dogovori o saradnji – prvo o izvozu srpske pšenice u Egipat, a ta saradnja kasnije treba da preraste i u bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini.

„Za nas je od izuzetnog značaja da do kraja godine usaglasimo ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu toga mi ćemo moći neuporedivo jeftinije da uvozimo limun, recimo, dok će Egipat imati najkvalitetniju malinu i jabuku. To će biti win-win situacija zahvaljujući izuzetnoj volji predsednika Sisija“, naveo je Vučić.

Vučić je naveo i da će sutra gostu biti predstavljeno srpsko naoružanje, jer smatra da i u oblasti vojno-tehničke saradnje imamo mnogo toga da ponudimo jedni drugima“.

Vučić je najavio i obnavljanje direktne linije Er Srbije do Egipta, koja je ukinuta tokom pandemije korona-virusa, osim čarter letova koji postoje u letnjoj sezoni.

„Verujem da će Er Srbija, oni su mislili od maja a pokušaćemo već i od marta, da uspostavimo direktnu liniju sa Kairom“, naveo je Vučić.

On je dodao i da je dogovoreno da Srbija preseli svoju ambasadu iz stare prestonice Kaira, u novi administrativni centar.

Dvojica lidera su razgovarala i o aktuelnim izazovima u globalnoj politici, kako je naveo Vučić.

„Zajednički smo razmatrali situaciju u Ukrajini i posledice po obe zemlje. Važno je da smo dogovorili blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova da zajedno nastupaju na važnim međunarodnim skupovima“, naglasio je Vučić.

El Sisi je u svom obraćanju dodao da je bilo reči i o situaciji u Libiji, Palestini, kao i Ukrajini i uticaju na svetsku ekonomiju.

„Razgovarali smo o oblicima saradnje za bolju ekonomiju u odnosu na aktuelne događaje u svetu. Egipatska vizija je da se sve reši mirovno, mi smo posvećeni miru, pogotovo za krizu između Ukrajine i Rusije“, naglasio je El Sisi.

Egipatski predsednik je izrazio veliko zadovoljstvo što se obnavlja saradnja dve zemlje, podsećajući na bliskost još iz vremena SFR Jugoslavije i Nesvrstanih i dodao da će se u oktobru ove godine navršiti 60 godina od prve zvanične posete predstavnika Egipta Srbiji.

„Moram reći da svi u Egiptu znaju da Srbija znači Josip Broz Tito. Kao što je ovde cenjen Abdul Naser, tako se u Egiptu poštuje Tito“, naglasio je El Sisi.

Vučić je predsedniku Egipta dodelio orden na lenti Republike Srbije, zbog čega je gost iz Egipta izrazio veliku zahvalnost.

Između dve države potpisani su brojni memorandumi i sporazumi o saradnji u različitim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari