Predsednik Egipta doputovao u Beograd 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi doputovao je danas popodne u posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima i učestvovati na srpsko-egipatskom poslovnom forumu.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ El Sisija je sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvaničan deo posete počinje sutra pre podne.

Prvom egipatskom predsedniku koji je došao u Beograd posle 35 godina biće priređen svečani doček ispred Palate Srbija nakon čega je predviđen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Predsedniku Egipta potom će biti uručeno odlikovanje.

El Sisi i Vučić zajedno će se obratiti medijima u 11.30, a  nakon toga će učestvovati u Srpsko-egipatskom poslovnom forumu.

Za sutra popodne planiran je sastanak El Sisija sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Poslednji predsednik Egipta koji je bio u Beogradu bio je Hosni Mubarak 1987, u bilateralnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviji i 1989. kada je učestvovao na beogradskom samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Poslednji egipatski zvaničnik koji je posetio Srbiju bio je šef diplomatije Sameh Šukri krajem 2018. kada se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i tadašnjim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Srbija je nasledila sporazume sa Egiptom o ekonomskoj i trgovinskoj i naučno-tehničkoj saradnji iz vremena FNRJ i sporazume o podsticanju i zaštiti ulaganja, o izbegavanju dvostrukog oprezivanja i o saradnji u kulturi, obrazovanju i sportu, iz vremena Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari