Vučić: Za Srbiju je EU bila i ostala najveći prioritet 1EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju nedvosmisleni prioritet Evropska unija i da, bez obzira što razvija i partnerstvo sa Kinom, Srbija bez EU ne bi mogla da preživi.

„Reći ću jasno i glasno: Za Srbiju ne postoji alternativa Evropskoj uniji. Želimo da postanemo punopravna članica i tačka. Nas povezuje istorija, zajednička kultura a države EU su već sada naši ubedljivo najvažniji partneri“, rekao je Vučić u intervjuu za nemački dnevnik Handelsblat (Handelsblatt).

On je ukazao da je obim spoljnotrgovinske razmene Nemačke i Kine 3.000 puta veći od onog između Srbije i Kine, ali da se ipak od poslovanja Srbije sa Kinom pravi problem, preneo je Euraktiv Srbija.

Na primedbu da nemačka kancelarka Angela Merkel nije hvalila Komunističku partiju Kine, za razliku od njega, Vučić je rekao da „Srbija nije Nemačka, već jedna mala zemlja“, a na pitanje šta će biti ako Beograd jednom bude morao da se odluči između Kine i EU, naglasio je: „Mi smo se već odlučili“.

„Naš cilj jeste i ostaje EU Naši najveći investitori su iz EU. Na EU otpada 67 odsto naše trgovine. I još 17 odsto na zemlje regiona koje su sve na putu u EU – Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i sve ostale. Mi bez EU ne možemo da preživimo. A da li sa Kinom možemo da napravimo dobre stvari? Da. I to i radimo, kao na primer i Nemačka“, rekao je Vučić.

„Kina je za nas važan partner. Kada smo 2014. počeli sa konsolidacijom državnih finansija, od Kine smo dobili dobre ponude za naše razvojne projekte. Vidite, na molbu EU smo u istočnoj Srbiji raspisali javni tender za rudnik bakra. Šest meseci niti jedno jedino evropsko preduzeće nije dostavilo ponudu. Kinezi su ga preuzeli“, rekao Vučić.

Predsednik Srbije odbacio je kritike koje se mogu čuti na račun kvaliteta projekata izgrađenih u okviru kineskog plana novog Puta svile.

„Kvalitet puteva i mostova koje gradimo zajedno sa Kinom je jako dobar. Ugovor dajemo onom ko da najbolju ponudu“. rekao je Vučić dodajući da će Srbija uvek pristati ako Evropljani „koji kritikuju kineske projekte“ daju bolju ponudu

Vučić je primetio da se Kinezi trude da svugde ojačaju svoje prisustvo, ali da na Zapadu ipak „mnogi procesi teku glatkije i efikasnije“.

„Moramo još puno toga da naučimo od Zapada. Ali smanjujemo zaostatak. Srpska privreda je za osam i po godina porasla za 52 odsto. Za EU to znači da možemo da budemo snažna članica, motor za ceo region“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta vidi kao razloge za takav privredni razvoj, Vučić je između ostalog nabrojao vrhunsku radnu snagu „koja govori engleski“, digitalizovanu upravu, dualno obrazovanje, kao i „najfleksibilnije zakone o radu u Evropi“.

„Nudimo naravno i podsticaje investitorima. Ali razvojni centar (nemačke kompanije) Kontinental ne dolazi zbog subvencija. To za nemačke koncerne nije odlučujuće“, rekao je Vučić, naglašavajući da je Nemačka za Srbiju „ubedljivo najveći trgovinski partner i investitor“.

Predsednik Srbije rekao je i da se Srbija ne žali što neće u skorije vreme postati članica EU iako bi, kako je ocenio, srpska privreda dako dalje odmakla „da je kao Bugarska dobila 45 milijardi evra na ime pomoći EU“.

„Umesto toga dobili smo 1,6 milijardi evra od EU. Ali mi smo navikli da svoje uspehe sami stvaramo“, rekao je Vučić, dodajući da Srbija, „kada bi bila deo EU, ne bi odmah pitala za najveće subvencije“.

Vučić je rekao da put Srbije ide tragom puta Nemačke u EU i da veruje rečima nemačke kancelarke Angele Merkel, ali i da je „potpuno siguran“ u podršku nove vlade, koju će Nemačka dobiti posle izbora u septembru.

Vučić je rekao i da poznaje Armina Lašeta, kandidata za kancelara demohrišćanske CDU Angele Merkel.

„Veoma je pametan, razume situaciju na Balkanu i kao novi kancelar sigurno će nastaviti politiku Angele Merkel za ovaj region“, rekao je Vučić.

Upitan da li brine da bi „jednog dana kada se konkretizuje ulazak Srbije u EU, njen tradicionalni prijatelj Rusija mogao da reaguje kao u slučaju Ukrajine“, Vučić je odgovorio: „Ne. To je suverena odluka Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari