Vučiću u Novom Sadu dodeljen najviši orden Slovačke evangeličke crkve 1Foto: Printskrin

lovačka evangelička crkva augzburške veroispovesti dodelila je danas zlatni ;Orden prvog stepena predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za „izuzetne zasluge i podršku“ toj verskoj organizaciji i slovačkoj zajednici u Srbiji.

Orden Vučiću uručio je biskup te crkve Jaroslav Javornik koji je rekao da je Slovačka evangelička crkva u Srbiji „u mnogim oblastima procvetala“ prethodnih godina.

„Neizmerno Vam hvala na svoj ukazanoj pomoći i na zalaganju da slovački narod u Srbiji ima najvišu moguću podršku državnog vrha. Hvala Vam i u budućnosti se nadamo bratskom suživotu slovačkog i srpskog naroda“, rekao je Javornik na svečanosti dodele ordena u Novom Sadu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je orden „svedočanstvo o bratskoj ljubavi“ slovačkog i srpskog naroda koji kako je rekao, vekovima žive zajedno u Srbiji.

„Za mene je ovo velika čast i s ushićenjem prihvatam najveću nagradu koju dodeljuje Slovačka evangelička crkva. Iako formalno namenjen meni, ovaj orden pripada svim građanima naše zemlje koji dobro razumeju potrebu da zajednički živimo i da smo saglasni oko najvećeg broja stvari i da delamo ka istom cilju“, rekao je Vučić.

On je najavio da će država u narednom periodu još više pomagati Slovačkoj evangeličkoj crkvi i slovačkoj zajednici u Srbiji.

„Drevna slovačka poslovica kaže: ‘Dobar sused je najbolja ograda’. Mi Srbi i Slovaci iz dana u dan potvrdjujemo tu maksimu gradeći zajedno bolje društvo i bolju budućnost“, rekao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari