Jeremić: Proizvodnja čipova u Srbiji donela bi prihode od poreza 100 puta veće od poreza koji plaćaju strane fabrike kablova i čokolade 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Srbiji neophodan „kvantni skok u ekonomiji“, koji je moguće ostvariti dovođenjem visokih tehnologija, a ne, kako je kazao, davanjem subvencija stranim kompanijama za proizvodnju šampona, čokolada i za motanje kablova.

Jeremić, nosilac liste „Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi“ je na predizbornoj konvenciji u Novom Sadu kazao i da bi „proizvodnja čipova u Srbiji donela bi prihode od poreza 100 puta veće od poreza koji plaćaju strane fabrike kablova i čokolade, saopštila je danas ta stranka.

„Da bi se to dogodilo, proizvodnja čipova može se organizovati samo u državi vladavine prava, a ne u državi u kojoj je pljačka osnovni princip i zato je neophodno suzbiti korupciju i sprovoditi zakone“, rekao je on.

Dodao je da se danas 90 odsto čipova proizvodi na Tajvanu, a da se u narednih pet godina planira izmeštanje proizvodnje na dvadesetak lokacija u svetu, te da je nekoliko mesta za proizvodnju planirano u evropskim državama koje nisu u EU.

Prema njegovim rečima, to je velika prilika za Srbiju da dovede visoku tehnologiju.

„Narodna stranka ima kontakte u svetu i zna kako da dovede takve investicije u Srbiju. Mi nismo protiv stranih investitora, mi smo za strane investicije ali one koje će doneti visoke plate, a ne one koje ljudima donose male plate tako da žive na ivici egzistencije“, rekao je Jeremić.

Istakao je da je glavni cilj ekonomske politike Narodne stranke da narod živi bolje, dok je, kako je ocenio, glavni cilj režima zgrtanje bogatstva malog broja ljudi na vlasti.

„Čak 90 odsto svakog uspešnog programa čini borba protiv korupcije, a 10 odsto čini sve ostalo. Neophodno je uspostaviti suverenitet nad nacionalnom ekonomijom, a to počinje uspostavljanjem suvereniteta nad finansijskim sistemom, jer ko upravlja finansijama, taj upravlja državom“, rekao je Jeremić.

Kazao je i da „danas srpskim finansijama upravljaju stranci zato što su sve banke u Srbiji strane“, te da, kako je kazao, Narodnom bankom Srbije ne upravlja srpski nacionalni interes, nego se njom upravlja iz inostranstva.

„Prvi korak mora biti otvaranje Državne razvojne banke koja bi pomagala domaćoj privredi i poljoprivredi, a potom i otvaranje domaćih komercijalnih banaka“, rekao je Jeremić.

Naveo je da Narodna banka Srbije kao centralna banka mora dobiti ovlašćenja da kreditira domaću privredu i poljoprivredu, ali , kako je kazao, uslov za to je da Srbija ne bude kolonija i da za takvu vrstu odlučivanje ne pita Brisel ili MMF.

„Mora da prestane zaduživanje u stranoj valuti, jer ćemo upasti u dužničko ropstvo, pa će stranci doći da na ime duga plene zemlju, šume, reke i jezera zato što dugovi moraju da se vrate i od toga nema bežanja“, rekao je Jeremić.

Dodao je da Narodna stranka predlaže sistemska rešenja za suzbijanje inflacije – smanjivanje PDV-a na osnovne životne namirnice sa 10 odsto na jedan odsto, ograničavanje trgovinskih marži velikim trgovinskim lancima, ukidanje akciza na struju i značajno smanjenje akciza na gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari