Vuk Jeremić u Bakuu poručio da Srbija treba da se odupre pritisku da prizna Kosovo 1foto: Narodna stranka

Predsednik Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je danas u Bakuu da bi Srbija trebalo da se snažno i hrabro odupre neprincipijelnim pritiscima da prihvati nezavisnost svoje južne pokrajine Kosova i Metohije (KiM), saopšteno je danas iz CIRSD.

„Srbija bi trebalo da izvuče pouku iz iskustva Azerbejdžana, čiji je suverenitet, takođe, bio doveden u pitanje u Nagorno-Karabahu i bio je suočen sa nepovoljnim predlozima za rešavanje tog pitanja, ali Baku nije prihvatio nijedan od tih predloga“, kazao je Jeremić na predavanju „Geopolitika Balkana i njen odnos prema Balkanu“, koje je održao na Univerzitetu ADA.

Na pitanje o francusko-nemačkom predlogu za KiM, Jeremić je odgovorio da je Srbija pod pritiskom da prihvati nezavisnost „Kosova“.

„Snažno se protivim potpisivanju tog sporazuma, jer bi on izazvao trajne negativne posledice. Sporazumom je predviđena jednakopravnost Srbije i ‘Kosova’ i da Srbija neće blokirati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama“, istakao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, ako „Kosovo“ postane članica UN, sledeći korak bi bio stvaranje jedinstvene albanske države koja bi obuhvatala teritoriju Albanije i KiM, što bi „otvorilo Pandorinu kutiju“ i izazvalo dalje nestabilnosti u regionu.

Jeremić je naveo da su Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN, saopštile da će podržavati stav Srbije da ne prizna „Kosovo“, ali da Srbija ako promeni svoju poziciju o sopstvenom teritorijalnom integritetu, ne može očekivati od Moskve ili Pekinga da budu „veći Srbi od Srba“.

Jeremić je istakao da je KiM mesto rođenja srpske hrišćanske vere i sedište Srpske pravoslavne crkve, te da ako „Kosovo“ postane nezavisna država, srpske svetinje bi potpale pod nadležnost Albanske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari