Šta je Vulin poručio Hovenijeru? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin je iz Moskve, gde se nalazi u zvaničnoj poseti, poručio američkom ambasadoru u Prištini Džefriju Hovenijeru da SAD uzalud prete i sankcionišu, pošto su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, reagujući na Hovenijerovu izjavu o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru.

Vulin je, odgovarajući na Hovenijerovu izjavu da se SAD ne slažu sa Deklaracijom usvojenom na Svesrpskom saboru u Beogradu u kojoj stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije, naveo da američki ambasador ima problem sa pomenutom Deklaracijom, a nema problem sa time što kosvoski premijer Kurti ukida dinar.

„Takozvani ambasador SAD u Prištini ima problem sa deklaracijom Svesrpskog sabora. Nema problem Hovenijer što Kurti ukida dinar, što krši svaki dogovor i što 12 godina ne formira ZSO, ali je ljut jer Srbija i Srpska ne priznaju Kosovo. Ako mu je lakše, ne priznajemo ni njega za ambasadora, a jedva da ga priznaju i Šiptari“, poručio je Vulin koji se trenutno nalazi u poseti ruskoj prestonici, prenose mediji.

Kako je rekao, zbog toga Hovenijer svoj posao u Prištini radi „kao da je poslat po kazni“.

„Šiptari su se uvek plašili šefova u Vašingtonu, ali i ambasadora u Prištini. Od kako su im poslali Hovenijera, plaše se samo njegovih šefova. Uzalud nam pretite, smenjujete, stavljate pod sankcije, Kosovo je Srbija“, zaključio je potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Hovenijer je juče u Prištini istakao da su SAD priznale nezavisnost Kosova, te da će s ponosom stajati iza tog stava.

„Nisam imao priliku da čitam sve izveštaje vezane za ‘Svesrpski sabor’, ali razumem da se koristi jezik koji kaže da je Kosovo sastavni deo Srbije. Razumem da je to njihov stav, ali to nije stav bilo koga od nas, to nije stav SAD, naših partnera iz Kvinte ili bilo koga drugoga“, rekao je Hovenijer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari