Vulin najkasnije do leta ponovo predsednik Pokreta socijalista, a od čega zavisi hoće li biti ministar? 1Foto: Zoran Mišić

Senator Republike Srpske Aleksandar Vulin najksnije do leta će se vratiti na funkciju predsednika predsednika Pokreta socijalista, nezvanično saznaje Danas iz izvora unutar ove stranke. Nju trenutno, kao privremeni zastupnik, vodi Bojan Torbica.

Vulin je funkciju predsednika stranke zamrzao onda kada je izabran za direktora BIA, a kao privremeno rešenje za rukovodeće mesto izabran je poslanik Bojan Torbica. Plan je bio da se na tom mestu zadrži sve dok stranka ne organizuje kongres na kome će se birati novi predsednik.

Kongresa će biti, kako saznajemo od izvora iz stranke, do kraja leta, kao jedinog načina za izbor predsednika. Sa pripremama za kongres otpočeće nakon praznika, odnosno Srpske nove godine.

Sam datum održavanja zavisiće i od datuma lokalnih izbora, ali će svakako biti održan do leta, navodi nam naš izvor.

Vulin se, kako nam je rečeno, nije izjašnjavao da li će se kandidovati, ali se to očekuje, te funkcija senatora ne predstavlja prepreku da se ponovo prihvati vođenja ove parlamentarne stranke.

Pokret socijalista je na izborima 17. decembra nastupio u okviru koalicije „Srbija ne sme da stane“, čiji je nosilac bio predsednik Srbije i član Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić. Pokušali smo da saznamo da li su se već vodili razgovori oko raspodele ministarstava, ali, bar po rečima našeg izvora, konkretnih razgovora na atu temu u slučaju Pokreta socijalista još nije bilo.

vulin
Foto: PS

Konstituisanje novog saziva Skupštine se približilo, a kako vlast očito nema nameru da usliši zahteve opozicije i dela civilnog sektora za poništavanje izbora i raspisivanje novih, s time i razgovori o formiranju Vlade. Pokret socijalista je do sada uvek bio deo vladajuće većine oko SNS-a, a Vulin ministar. Odnosno tako je bilo sve dok nije izabran na mesto direktora BIA.

Hoće li biti ministar i u novoj Vladi zavisi svakako i od međunarodnog uticaja, s obzirom na to da je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Kako nam je rečeno unutar Pokreta socijalista, to da li će Vulin biti ministar zavisi i od resora koji će im biti ponuđen.

Ova stranka, dakle, očekuje ministarstvo u novoj Vladi Srbije, ali, po rečima izvora Danasa, ne treba isključiti mogućnost da Vulin ne bude ministar. To zavisi, kako nam je rečeno, od toga koji će resor dobiti, jer Vulin, nakon vođenja ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativne agencije ne može biti na čelu ministarstva koje bi se, primera radi, odnosilo na ekologiju ili državnu upravu.

Nevezano za nedavno dobijenu funkciju senatora Republike Srpske, Vulin će, po rečima izvora, aganžman nastaviti isključivo u Srbiji, a prekodrinskog političkog aganžmana neće biti izuzev podrške Socijalističkoj partiji Srpske Gorana Selaka.

Vulin je početkom novembra prošle godine podneo ostavku na mesto direktora BIA, nakon što je stavljen na američku crnu listu, zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom. Pre toga se nalazio na čelu ministarstva unutrašnjih poslova, ali i odbrane, kao i ministarstva za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja. U prošlosti je bio i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, ali i direktor vladine Kancelarije za KiM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari