"Vulin provocira nacionalističkim narativom bez suštine": Sagovornici Danasa o želji senatora iz Srpske koja se odnosi na srpski pasoš i glas 1foto: FoNet Milica Vučković

Poruka bivšeg šefa BIA Aleksandra Vulina da svi Srbi bez obzira gde žive moraju da imaju pravo na srpski pasoš i pravo glasa je provokacija građanskog dela društva ne bi li se iznudio neki polarizujući odgovor i nacionalisticki je narativ bez suštine. U Srbiji je sve to regulisano zakonima, državljanin Srbije ima pravo glasa i zna se kako se postaje državljanin, kažu sagovornici Danasa komentarišući ovu Vulinovu izjavu.

Vulin, koji je posle odlaska iz BIA postao senator Republike Srpske je povodom 9. januara i obeležavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci rekao da svi Srbi bez obzira gde da žive moraju da imaju pravo dobijanja srpskog pasoša i pravo glasa, te da je odnos NATO opozicije prema Srbima iz Republike Srpske sraman.

– Poštuju Ustav i evropske vrednosti tako što zabrane državljanima Srbije da glasaju na izborima, to što neko živi u Republici Srpskoj ili Čikagu, a ima pasoš Srbije, ima pravo da glasa na izborima. Ja sam razočaran malim odzivom birača koji imaju pravo glasa u Srbiji, a žive na prostoru Republike Srpske, to je naša greška i smatram da smo trebali da vodimo kampanju i na prostoru Republike Srpske kao što to rade sve hrvatske političke partije koje se bore za svaki glas hrvatskih građana koji žive na prostoru Herceg-Bosne – naveo je tvorac koncepta “srpski svet”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković za Danas kaže da smo mi narod čiji veliki deo, verovatno natpolovičan, živi u okruženju Srbije ili u dijaspori.

– A Srbija je 1. članom svog Ustava definisana kao matična država srpskog naroda. Otuda svaki Srbin ili Srpkinja koji to žele, trebalo bi da imaju mogućnost da dobiju srpski pasoš. No, to ne znači da bi takođe trebalo da po automatizmu dobiju mogućnost da glasaju. To bi valjalo povezati sa aktivnim prebivalištem i plaćanjem poreza u Srbiji. Oni koji kod nas ne žive a imaju pasoš mogli bi da biraju simboličan broj predstavnika Srba van Srbije. Takva rešenja već postoje u svetu – navodi Anđelković.

Dok Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta, smatra da je u pitanju izjava sa ciljem provokacije građanskog dela društva ne bi li se iznudio neki polarizujući odgovor na temu Srba iz regiona sa te strane.

– Najbolje je u potpunosti je ignorisati, jer dolazi od ličnosti koja je zbog svoje ultra desne politike i antizapadnjaštva izgubila svu političku moć – savetuje Milić.

A osnivač Evroatlantskog saveta Srbije Dragan Šormaz ukazuje na to da se takve stvari lako rešavaju ako nije populistička izjava.

– U Vulinovom slučaju se radi samo o tome – nacionalistički narativ bez suštine! U Srbiji je sve to regulisano zakonima, državljanin Srbije ima pravo glasa i zna se kako se postaje državljanin. Ako postoji iskrena volja da glasa dijaspora u to se lako organizuje – više biračkih mesta kako bi bio lakši dolazak na glasanje ili još bolje, mogućnost „elektronskog glasanja“ za sve upisane birače – zaključuje Šormaz za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari