Vulin: Vojska izvršila sva naređenja u borbi sa korona virusom 1Aleksandar Vulin Foto: Bet/MOD/Jovo Mamula

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa, Vojska Srbije (VS) preuzela obezbeđenje oko 150 ustanova socijalne zaštite, više od 120 različitih medicinskih objekata i 20 migrantskih kampova.

Navodeći da pripadnici VS pomažu policiji u obezbeđenju svih graničnih prelaza i da su postavili i obezbeđuju privremene bolnice, ministar je kao poseban uspeh izdvojio to što je za 10 dana na VMC Karaburma uređena „jedna od najboljih kovid bolnica“, a u roku od 15 dana podignuta još jedna bolnica na Karaburmi koja će kako je najavio, biti otvorena za nekoliko dana.

„Pripadnici Vojske Srbije su izvršili sva naređenja u borbi s virusom i ni jednog časa nismo dopustili da se umanji naša borbena gotovost“, naveo je Vulin za praznični četverobroj Kurira.

Ocenio je da pomoć Rusije, Kine i mnogih drugih zemalja „ne može biti zaboravljena“ ali i upitao „koliko bi mrtvih bilo u Srbiji da smo zavisili od uvoza medicinske opreme iz Evropske unije“.

„Migrantska kriza je ranila ideju evropske solidarnosti, a korona virus ju je ubio. EU je zabranila izvoz medicinske opreme i lekova van svojih granica. Da smo zavisili od tog uvoza, koliko bi mrtvih bilo u Srbiji? Da smo glasali u međunarodnim forumima protiv Kine i Rusije, svrstavajući se uz EU, da smo i mi uveli sankcije Rusiji, koliko pomoći bismo mogli da očekujemo“, upitao je Vulin.

Dodao je da je najveći broj zaraženih pripadnika Vojske Srbije dobro i da se njihovo zdravstveno stanje svakodnevno prati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari