Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista i narodni poslanik sa liste „Pokrenimo Srbiju“, izabran je za šefa vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju na predlog lidera SNS Aleksandra Vučića, a u dogovoru sa svim našim odborima iz te pokrajine – kaže za Danas Bojan Jakovljević, predsednik Okružnog odbora SNS za Kosovsko-mitrovački okrug, demantujući navode da su postojale podele među predstavnicima SNS na KiM povodom izbora Vulina na tu funkciju.


– U SNS nema nikakvih podela i sve se radi na predlog i uz saglasnost Aleksandra Vučiča. Najveća promena koja se već desila izborom novih vlasti jeste ta što su Srbi na Kosovu jedinstveni i što nema nikakvih stranačkih i klanovskih podela. Svi su zadovoljni zbog izbora Vulina, jer se zalažemo za politiku objedinjavanja, a ne podela, i upravo je on simbol tog jedinstva. U našoj stranci postoji potpuno saglasje kada je reč o tome – poručuje Jakovljević.

Aleksandar Vulin kaže za Danas da je veoma zahvalan Srbima sa Kosova i svom koalicionom partneru, Srpskoj naprednoj stranci, što su mu ukazali takav nivo poverenja da ga predlože za direktora vladine kancelarije za KiM.

– Ako postoji razlog što sam prihvatio ono što se u Srbiji smatra veoma teškim i časnim, to je zato što je teško i časno, zato što me je na to mesto predložio Aleksandar Vučić i zato što samo njegovo učešće u vladi garantuje da se od Kosova neće odustati i da će borba protiv kriminala biti beskompromisna. Važnije je od svega o čemu sam govorio da je danas 13 godina od masakra žetelaca u Starom Grackom i da za taj zločin još uvek niko nije odgovarao – ističe Vulin.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije (SNV) Milan Ivanović ocenio je je juče da je „izbor Vulina dobro rešenje jer se on u dosadašnjem političkom radu zalagao za ono za šta su se zalagali i Srbi iz pokrajine“.

– Vulin se uvek zalagao za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustava Srbije. Očekujem da radi na jačanju srpskih institucija na Kosovu, da vodi odgovornu politiku i da, uz konsultovanje različitih političkih stranaka i Srba sa Kosova, konsenzusom traži rešenja za probleme u pokrajini – rekao je Ivanović i dodao da nije hendikep što Vulin nije sa KiM jer se „pokazalo da je dosadašnji ministar Goran Bogdanović, koji je sa Kosova, svoj mandat iskoristio za zapošljavanje članova svoje porodice i odlazak za Beograd“.

Đurić zadovoljan izborom

Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, potvrdio je juče gostujući u Jutarnjem programu RTS izbor Vulina, dodajući da je „veoma zadovoljan zbog toga“. Upitan kakav je plan za rešavanje pitanja Kosova, Đurić je rekao da je potrebno „pronaći unutrašnji konsenzus“, navodeći da će srpski predsednik „okupiti ne samo sve političke činioce, nego i akademsku javnost, verske zajednice i sve koji imaju ulogu kad je reč o Kosovu i Metohiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari