Za Vuka Jeremića Tadić i DS, ali ne i Živković 1

Apsolutno nećemo podržati Vuka Jeremića ukoliko se bude kandidovao za predsednika Srbije, kaže za Danas Zoran Živković, predsednik Nove stranke, upitan hoće li Nova podržati Jeremićevu kandidaturu u ime opozicije.

Kao razloge zbog kojih Nova neće podržati Jeremića, Živković navodi da Jeremić podršku ne zaslužuje i da ne može da zamisli nikoga kome je Srbija kao moderna evropska država draga da njega podrži. Na pitanje koga bi on podržao i ko bi imao veće šanse od Jeremića da uđe u drugi krug i eventualno pobedi kandidata vlasti, on odgovara da će do kraja ovog meseca ili u prvoj polovini decembra biti poznat kandidat opozicije koji će biti dobar protivnik Vučićevom kandidatu ili Aleksandru Vučiću, a koji će biti predsednik svih građana i pravi zaštitnik njihovog prava na život u normalnoj državi. On kaže da to treba da bude neko ko nije sada politički aktivan i ko nije predsednik ili u vrhu neke partije.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa iz krugova proevropskih opozicionih stranaka, trenutna situacija je takva da bi Jeremić, čija se odluka o kandidaturi čeka, mogao da dobije podršku SDS i DS, pokreta Dosta je bilo, kao i manjih partija koje gravitiraju oko DS. Naši izvori navode da lider SDS Boris Tadić nema problem da podrži Jeremića ukoliko se o tome postigne dogovor, dok lider DS Dragan Šutanovac, kako kažu naši sagovornici, ima problem. Kako nam je rečeno, Šutanovac zna da su mu šanse male ukoliko se on bude kandidovao pod pritiskom dela stranke koji insistira da on bude kandidat DS.

Prema rečima naših sagovornika iz proevropskih partija, jasno je da bi Jeremić imao više šanse za ulazak u drugi krug predsedničkih izbora od Saše Jankovića, koji trenutno obavlja funkciju zaštitnika građana, i koji još nije javno saopštio da ima nameru da se kandiduje za predsednika države. Jeremić, kako kažu naši izvori, uveliko razmišlja o kandidaturi i kampanji, u čemu mu pomaže Zdravko Ponoš, nekadašnji načelnik Generalštaba, kao i nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova u doba kad je Jeremić obavljao funkciju šefa srpske diplomatije.

Jeremić juče do zaključenja ovog izdanja Danasa nije želeo da komentariše izjavu premijera Aleksandra Vučića, koji je rekao da Srbija ne može i ne sme da bude rezervna fotelja za bilo koga. Vučić je na televiziji Hepi rekao da je siguran da ćemo na predsedničkim izborima imati veliki broj kandidata, jer je mnogo ljudi koji misle da mogu i da treba da budu predsednik.

Na konstataciju voditelja da neki od njih misle da, ako nisu uspeli u nekoj kandidaturi, onda „daj šta daš“, Vučić je upitao „mislite na Jeremića“ i „preveo“ da li to znači da on misli „ako sam izgubio za mesto generalnog sekretara UN, kad ne mogu da budem u fotelji u NJujorku, daj da budem u nekoj drugoj fotelji“.

„Srbija ne može i ne sme da bude rezervna fotelja za bilo koga“, rekao je Vučić i primetio da su „možda mogle te UN da budu nekome rezervna fotelja, ali ne Srbija“.

Novo istraživanje Nove srpske političke misli pokazuje da bi, kada bi se predsednički izbori održali sutra, Aleksandar Vučić dobio najveću podršku glasača i to 29,8 odsto, a odmah za njim je Vuk Jeremić sa 18 odsto podrške. Za aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića glasalo bi 16,4 odsto birača. Slede lideri SPS i SRS Ivica Dačić (7,6) i Vojislav Šešelj (6,6 odsto). Sašu Jankovića bi podržalo 3,3 odsto građana, Borisa Tadića 2,7 procenata, Sašu Radulovića 2,4, Boška Obradovića – 2,5, a Sandru Rašković Ivić i Dragana Šutanovca – 2,1 procenat birača.

Istraživanje pokazuje i da bi, ako bi se u drugom krugu našli Vučić i Jeremić, aktuelni premijer osvojio 49,7 odsto glasova a Jeremić 34,6 procenata. Prema rečima Đorđa Vukadinovića, direktora NSPM, ako se Vučić ne kandiduje, onda će svaki drugi kandidat imati problem da pobedi Jeremića. Prema rezultatima istraživanja, Jeremić bi u drugom krugu pobedio Nikolića i Dačića, a ako bi prvi krug prošli Nikolić i Dačić, u drugom bi pobedio Nikolić.

Milenović bi se kandidovala ako to uradi i Vučić

Članica Saveta za borbu protiv korupcije u ostavci Miroslava Milenović kaže da bi joj bio izazov da učestvuje na predsedničkim izborima, ali samo ako bi se kandidovao i premijer Aleksandar Vučić. Ona je u izjavi za Blic navela da je interesuje „ko će trčati ispred vladajuće stranke“. Za mene bi bio veliki izazov da trči premijer, verovatno bih onda trčala i ja“, kazala je Milenović.

Šutanovac s predstavnikom Nemačke o političkoj situaciji

Beograd – Demokratska stranka najavila je juče sastanak njihovog predsednika Dragana Šutanovca i izaslanika za jugoistočnu Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Kristijana Helbaha, koji je planiran za juče po podne. Šutanovac za Danas kaže da će teme sastanka biti aktuelna politička situacija, ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU kao i nepostojanje pravne države, koje će Šutanovac Helbahu predočiti kroz, kako je rekao, „nekoliko eklatantnih primera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari