Nakon prošlonedeljnih predizbornih sukoba između aktivista Srpske napredne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije, situacija u Zaječaru juče je bila relativno mirna. Međutim, Boško Ničić, kandidat URS za gradonačelnika Zaječara, kaže za Danas da će aktivisti URS-a ubuduće na svaki napad iz SNS odgovoriti žestoko, „a sve u nameri da se spreči da Zaječar zbog izbora 23. juna postane srpski Bejrut“.


Za razliku od URS-ovaca naprednjaci su, saznajemo, dobili uputstva da ubuduće ne odgovaraju na napade čak i ako su napadnuti. Sve je počelo klasičnim lepljenjem i prelepljivanjem plakata na zidu pored Nacionalne agencije za regionalni razvoj u strogom centru Zaječara. Naprednjaci tvrde da su rat plakatima otpočele pristalice Boška Ničića, bivšeg gradonačelnika Zaječara, još prošle srede, dok sam Ničić navodi da je sukob krenuo u subotu i to tako što su „naprednjaci na pijaci maltretirali ženu koja je na sebi imala majicu sa njegovim likom“.

Sukob između dva izborna tabora nastavljen je u centru Zaječara dok su aktivisti URS cepali plakate naprednjaka. „Naprednjaci su došli sa štanglama, pajserima i stolicama, i pretukli naše aktiviste od kojih je jedan pod nadimkom Joja zadobio teške telesne povrede za šta postoje i dokazi dežurnog hirurga. Naše ljude nisu napali Zaječarci, već aktivisti SNS koji su došli iz Zemuna. Dok sam ja boravio na izbornoj tribini u selu Vržogrnci, obavešten sam da je tridesetak Jojinih prijatelja krenulo u izborni štab naprednjaka da ih upozore na ponašanje. Među njima nije bilo članova URS-a, ali na moj poziv reagovala je policija i sprečen je širi sukob“, kaže Ničić i dodaje da je „inicijator sukoba zapravo njegov protivkandidat, estradni menadžer Saša Mirković“.

Ničić je ubeđen da iza napada na URS ne stoji Aleksandar Vučić, ali ga, istovremeno, zabrinjava što Zaječarom „noću patroliraju naprednjaci u džipovima beogradskih, kragujevačkih i drugih registracija, preteći Zaječarcima“.

„Sramota me je da zbog izbora pravimo Bejrut, ali isto tako nećemo im dozvoliti da se ponovi Kovin i Kosjerić u kojima su praktično divljali“, kaže Ničić i dodaje da kakvi god bili rezultati na predstojećim izborima „saradnja između njega i Saše Mirkovića, koji se sakrio iza Vučića , kao nosioca liste, neće biti moguća“.

Stefan Zankov, predsednik zaječarskih naprednjaka, međutim, kaže da je nosilac liste u svakoj ozbiljnoj stranci njen predsednik. „Samo URS ne sme da stavi Dinkića za nosioca liste, jer bi to bila za njih propast, budući da je reč o najnepopularnijem političaru“, kaže Zankov, negirajući da su u sukobima učestvovali Zemunci.

On navodi da su naprednjaci sigurni u pobedu u Zaječaru i da baš zbog toga nemaju razloga da izazivaju sukobe. „Trinaest dana je do izbora i ne znam šta sve može da se desi, ali verujem da će policija valjano uraditi svoj posao na isti onaj način kako je to učinila tokom upada Ničićevih ljudi u naš izborni štab“, kaže Zankov i dodaje je „nečuveno da neko koristi sva sredstva, čak i nedozvoljena kako bi odbranio propalu vlast“.

Sukob sa Mirkovićem

Inače, već duže vreme tinja sukob Ničića i Saše Mirkovića, koji ima prednost utoliko što je vlasnik TV Best, preko koje iznosi optužbe na račun rada bivšeg gradonačelnika. Da bi se nekako obratio Zaječarcima, Ničić je u centru grada instalirao video-ekran odakle poziva birače da glasaju za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari