Zajedno za Kragujevac: Beskrajne rekonstrukcije o trošku građana 1Foto: Z.S.M.

Posle tri godine rekonstrukcije centralne gradske tržnice i uloženih preko 2,5 miliona evra, opet sve ispočetka. Urađen je urbanistički projekat za lokaciju Gradske tržnice i on je na javnom uvidu do 14. jula, a da nije baš zastrašujuće, bilo bi komično, smatraju u Pokretu Zajedno za Kragujevac povodom već treće godine uređenja i rekonstrukcije tog lokaliteta.

Po njihovim rečima, lokalna vlast je napravila metalnu nastrešnicu, razorila glavni objekat pijace i napravila podzemnu garažu sa dva betonska ,,sarkofaga”.

ZZK podseća da plan najnižeg ranga koji mora da bude usaglašen sa GUP-om (ovde to nije slučaj posto GUP jasno precizira da je ovo objekat kulture sa pratećim sadržajima), a ovde to nije slučaj jer ovaj kao jedini cilj ima da da pokrije investiranje u metalnu nastrešnicu i prenamenu garaže u poslovni prostor.

“ Nenormalna i nezakonita odluka. Zaboravlja se kolaps u parkiranju, dok je pijaca radila, nemogućnost dostave robe, zaposednutost parka i okolnih ulica poput Crvenog Barjačeta, Dečanske, Vuka Karadžića, preprodavcima polovnom robom, prodajom sadnica, švercovanom robom od cigareta do do donjeg veša“, navode u svom saopštenju ZZK.

Sada se nudi novo rešenje koje će dodatno uvesti ovaj prostor u totalni kolaps bez mogućnosti da bilo ko zavede red na ovom prostoru, a najmanje će to moći radnici pijace, jer za to jednostavno i nemaju ovlašćenja.

„Poslovnom prostoru u neuslovnom i nenamenskom objektu koji je rađen kao podzemna garaža, sa specifičnom visinom, sa ugrađenim sprinkler sistemom (dojava požara i prskalice), sa jednom ulazno izlaznom rampom sav u armiranom betonu – jednostavno sleduje rušenje dela izgradjenog objekta“, tvrde oni.

Zajedno za Kragujevac: Beskrajne rekonstrukcije o trošku građana 2
Foto: Z.S.M.

Po njihovom mišljenju, sledi novo ulaganje u nenamenski objekat a potom opšti kolaps.

„Jedna od najtragičnijih stvari je i ta što je obradjivač projekta Direkcija za urbanizam ista kuća koja je i projektovala postojeće rešenje to jest metalnu nastrešnicu i podzemnu garažu i koja obrazlaže Urbanistički projekat kao da je u pitanju nekakvo zatečeno stanje iz pitaj boga kog vremena a koja nije uspela da pogodi nijednu visinsku niveletu na objektu garaže“, navode iz ZZK dodajući da je ista firma projektovala ulazno izlaznu rampu preko fekalnog kolektora te stoga ona nikada nije ni završena.

Takođe, oni, po ZZK, nisu bili u stanju da odrade projekat obezbeđenja starog objekta pijace, već se deo istog srušio i da je šteta naneta gradu je enormna.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac insistira na utvrđivanju krivične i materijalne odgovornosti svih aktera.

„Skrećemo vam pažnju da ni jedan ,,nazovi” urbanizam neće uspeti da abolira sve one koji su o trošku građana totalno devlastirali objekat i prostor od izuzetne kulturno istorijske celine za grad Kragujevac“, završavaju svoje obraćanje javnosti i medijima iz Pokreta Zajedno za Kragujevac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari