Zakazano konstituisanje Skupštine grada Novog Pazara, većina se traži 1Foto: S. N.

Predsednik Privremenog organa Novog Pazara, Nihat Biševac, danas je za 5.februar, zakazao konstitutivnu sednicu Skupštine grada.

Do tada, trebalo bi da se zna ko će činiti većinu u novom sazivu gradskog parlamenta.

Izborni štab SDA Sandžaka danas je saopštio da razgovara sa predstavnicima svih izbornih lista, koje imaju odborničke mandate u lokalnoj skupštini.

„Cilj je uspostavljanje stabilne skupštinske većine u svim skupštinama u Sandžaku, sa tačno utvrđenim brojem odborničlih manadata“ – navodi se u saopštenju.

Ta stranka je podsetila na ranije ocene da su „odluke Gradske izborne komisije (GIK) nelegalne“ i da će odluku o tome doneti Ustavni sud Srbije i drugi pravosudni organi pred kojima je pokrenut krivični postupak protiv predsednika GIK.

Ovim je potvrđeno, da se, u ovom gradu, vode pregovori o stvaranju široke koalicije u lokalnoj vlasti, koje je inicirala Sandžačka demokratska partija (SDP).

Pregovarajudva velika bivša politička protivnika, koji uporište imaju u bošnjačkom biračkom telu, SDP i SDA Sandžaka.

Iz SDP su, medijima, potvrdiuli da „su početne pozicije prilično udaljene“ i da nema mnogo optimizma da do dogovora može da dođe.

SDP, u prethodnih petnaest godina, vladajuća partija u gradu uzda se u nastavak koialicionog vladanja sa naprednjacima i socijalistima, kao što je bio slučaj u prethodnim mandatima.

Ako bi te tri političke opcije postigle dogovor, onda bi u novom sazivu lokalne skupštine, imale apsolutnu većinu, od 47, 34 bi bili njihovi odbornici.

Bez odbornika partije Sulejana Ugljanina, SDP i SNS – SPS imali bi tanku većinu od 24 odbornika.

Poslednjih dana počelo je da se spekuliše da bi i ta tanka većina mogla da bude ugrožena.

Pojavile su se informacije, da beogradska centrala SPS nije dala saglasnost novopazarskom odboru, da bude deo vaćine sa SDP i SNS.

Lista „Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić“ osvojila je pet odborničkim mandata. Jedan pripada socijalistima.

Bez tog mandata nema nove-stare skupštinske većine.

Kako stvari sada stoje, u skupštinske klupe će predsednik novopazarskih socijalista Dejan Kulundžić.

Odbacio je kao netačne informacije „da bilo koga uslovljavaju i da bilo šta zahtevaju“, jer još nije bilo zvaničnih razgovora sa predstavnicima SDP.

U prethodnim mandatima, na pozicijama gradonačelnika i predsednika Skupštine grada, bili su kadrovi SDP, zamenik gradonačelnika bio je iz redova SNS, a u Gradskom veću sedeli su predstavniici sve tri partije.

Na lokalnim izborima, 17. decembra, SDP je osvojila 19 mandata, Stranka pravde i pomirenja (SPP) 12, 10 odbornika imaće SDA Sandžaka, 5 koalicija SNS – SPS i jednog odbornika ima Građanski pokret Sandžaka (GPS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari